Humoristiske artikler siden 2000
Spalter
Tips og triks
Irrasjonell oppførsel
Brev til firmaer
Miljøhjørnet
Anmeldelser
Fascinasjon
Øvrige tekster
Gamle bragder
Under lupen
Hybelens herre
Tegneserien
Spør Kryptor
Roteloftet
Bak siden
Om tragisk.com
Utdatert?
Kontakt oss
I sosiale medier
facebook-logo.png
twitter.png
youtube.png
tragisk.com for 5 år siden: Phooningens arvtagere

anmlogoannet.jpg

Egenlaget Pommes Frites

Tekst og foto: Daniel
Først publisert: 4. desember 2004

Som alle vet, er den beste investeringen et menneske kan gjøre, å investere i frityrgryte. Med slik en innretning kan man med enkle grep fritere pommes frites som er så god at all annen mat i overskuelig fremtid vil smake kjedelig ikkepommesfritesk. Dessverre holder det ikke med frityrgryte for å diske opp med de herligste retter (altså pommes frites laget i frityrgryte). Du trenger også pommes frites. Noe som vil slå deg etter måneder med velsignede, velfriterte strimler, er at pommes frites du kjøper i butikken er en dyr affære. Jo da, å kunne servere en gourmetmiddag av dette kaliberet for de 11 kronene det koster for en pose er så klart verdt det, men når utgiftene gjør at man sliter stramt med å oppfylle de andre primærbehovene, må det innsparing til. Hvordan kommer man seg så ut av denne knipa? Ved å slutte å spise pommes frites? Nei, livskvaliteten skal vi da saktens beholde, vi lager vår egen, dere!

anm002.jpg Det de færreste er klare over, er at pommes frites er en foredlet utgave av den relativt vanlige grønnsaken potet. «Poteten» er en naturskapt klump som var veldig populær i Norge i gamle dager da man ikke hadde råd til nåtidens trendy middagsingredienser som pasta og ris. Ifølge potetekspert Jarl Goli kan poteten brukes til alt, og da er det kanskje ikke så rart at akkurat denne ble valgt fremfor både ris og pasta til å bli brukt i skapelsen av verdens niende underverk, pommes frites (jeg mener å huske at jeg tidligere har utnevnt IKEA-hylla mi til verdens åttende).

Poteter kan ennå kjøpes i sin opprinnelige form i de fleste dagligvarehandler, og koster nesten ingenting da etterspørselen nok er lav. Ikke vær redd for å spørre de ansatte om hvor du finner poteter, de har gjennomgått grundig kursing i grønnsaker og vet hva du snakker om. For å ikke dumme deg ut, bør du huske å uttale «potet» riktig. Trykket ligger i andre stavelse, og o-en uttales ikke som å, men o. Kjøp en tokilossekk, og gjem den godt i handleposen, så ingen vil mobbe deg for dine nostalgiske og utdaterte innkjøp.

Vel hjemme tar du frem en tre-fire poteter. Ikke la deg forvirre av deres brune farge, de er pommes frites-kulørte inni. Skjær potetene i strimler i underkant av en centimeter tykke. På bildet til ovenfor har jeg jukset litt og fjernet skallet (det brune) først. Dette kan du også gjøre, men det er absolutt intet krav.

anm003.jpg Varm opp frityrgryta til 150 °C. Dette gjøres lettest ved å sette i kontakten og flytte på diverse brytere på selve gryta. Hvis du er hedning og ikke har frityrgryte, er det mulig å koke olje og styre på andre måter, men da ender du bare opp med å søle på deg kokende olje, og ikke minst ødelegge pommes fritesen.

Når gryta er varm nok, heller du potetstrimlene oppi gryta slik du ser illustrert til høyre. Pass på at lokket er åpnet og at du har en beholder nedi. Du kan til nød fritere uten beholder, men det blir litt vanskeligere (og en anelse varmere) å hente maten opp igjen på den måten.

Strimlene skal boble i omtrent 5 minutter, før de skal hentes opp, men maten er ikke ferdig ennå! Nå må gryta varmes opp til utrolige 190°C før strimlene igjen skal senkes i oljen. Denne gangen bør de ligge i cirka 4 minutter, men her er det ingen fasit. Øyemål vil avgjøre, og dette blir du god på etter en ti-tolv ganger med prøving og fatal feiling. La oljen få dryppe av pommes fritesen, for selv om solsikkeolje er veldig godt, er det ganske dyrt, så den vil vi bruke igjen neste gang vi friterer.

anm004.jpg Til høyre ser du en latterlig liten dose ferdig pommes frites. Nå lærer du at neste gang må du skjære opp langt flere poteter. De som er gamle nok til å huske å ha spist poteter til middag en gang, vet at tre-fire poteter er et hav av mat om ikke resten av middagsretten trives i munnen. Med pommes frites er det ganske andre regler som gjelder, så det er egentlig bare å skjære opp poteter til du blir lei. Da er du vel oppe i en tre-fire. Så skjærer du opp noen til.

anm005.jpg Det er altså ikke særlig vanskelig å lage sin egen pommes frites. Riktignok har de en svak eksotisk smak av potet, men stort sett (les: med enorme mengder grillkrydder) er dette mat i toppklasse slik vi er vant til den fra kjøpe-pommes fritesen. I tillegg til at den er langt billigere, har den også en annen stor fordel: Neste gang din mor ringer og spør hvordan det går å bo alene, og du har løyet ferdig om hvor rent du har det og hvor ikke-eksisterende haugene med skitne klær er, kan du trå til med et ubestridelig fakta som vil gi din mor tårer i øyekroken: Du har hatt poteter til middag. Bare ikke glem at det uttales med o.

anm006.jpg Dette er pommes frites tatt til et helt nytt nivå. Å skjære opp poteter er gøy for hele familien, og det er billig både som aktivitet og middag. Resultatet smaker litt potet, og når ennå ikke helt opp til gatekjøkkenkvalitet. Dette veies opp med at man kan lage pommes frites i mer fantasifulle former enn man får andre steder. Underholdningen og de økonomiske fordelene gir to kastestjerner, mens en smak som ennå må perfeksjoneres fremkaller kravet om en søt bombe i tillegg.

hybel018.jpghybel018.jpghybel022.jpg

Relevante artikler

Mat - å spise økonomisk | Daniel gjennomgår billige retter velegnet for hybellivet.

041204