Humoristiske artikler siden 2000
Spalter
Tips og triks
Irrasjonell oppførsel
Brev til firmaer
Miljøhjørnet
Anmeldelser
Fascinasjon
Øvrige tekster
Gamle bragder
Under lupen
Hybelens herre
Tegneserien
Spør Kryptor
Roteloftet
Bak siden
Om tragisk.com
Utdatert?
Kontakt oss
I sosiale medier
facebook-logo.png
twitter.png
youtube.png
tragisk.com for 5 år siden: Phooningens arvtagere

fascinasjon.jpg


Skjeggvekst

Tekst og foto: Daniel
Publisert: 23. februar 2005

fasclinje.jpg

Skjeggvekst er en rar ting. Ikke fordi det er så rart at det vokser tykke hårstubber i trynene våre — eller, jo, litt det også. Hår eksisterer jo for å varme kroppen (ironisk, siden vi gjerne rensker det av og har på varme klær isteden), så hvorfor skal ikke hele menneskeheten få ta del i ansiktsvarmingen når vi først har en? Hva gjør kvinnfolk for dårlige til å ha denne æren? Er Gud kjønnsdiskriminerende?

Vel, det var ikke diskusjon rundt religiøse makters kvinnebehandling jeg kom hit for. Om det skulle være en Gud som ler av seg ræva når han betrakter kvinners røde, kalde haker og overlepper om vinteren, så kan han like godt le av mange andre også. Som for eksempel meg.

Ikke alle menn er utstyrt med et heldekkende ansiktsvarmende teppe. For de fleste er det fordi de har valgt å barbere det, men for en utkåret mengde testosteronbomber, meg selv inkludert, er dette knapt et valg vi har. Et sted i evolusjonen begynte skjegget å evaporere, helt til vi er fremme til artens nyeste degenererte utkast: Meg.

fasc001.jpg Hvis jeg nevner «tredagersskjegg», ser du sannsynligvis for deg en smilende ape som finner stor glede i å leke fanatisk med en penn mens han ler av sine egne vitser. Jeg snakker dog ikke om Thomas Giertsen. Jeg peker på bildet av meg til høyre. Hvis du stusser over hvordan jeg kan bruke slikt et ord på et glattbarbert ansikt, se nærmere. Litt til siden for haken, og tidvis synlig på overleppen, kan du se en ti-tjue stubber som har grodd i tre hele dager. Jeg måtte tilpasse bildets lysstyrke, kontrast, hue og saturation og alt det andre på menyen i Paint Shop Pro jeg ikke har peiling hva betyr for å i det hele tatt gjøre dem synlige, og likevel har bildekomprimeringen stukket av med en hel del. Skjønt, man kan vel egentlig ikke snakke om «en hel del» når man kunne navngitt samtlige strå og lært seg deres individuelle særegenheter å kjenne.

Men slik er det altså. Jeg ser innvandrere på omtrent halvparten av min høyde og alder gående rundt og briljere med sine pubbisbarter som til og med er synlige på avstand, mens jeg vurderer om jeg i det hele tatt skal gidde å barbere meg. Hvorfor pokker er disse folkene fra varmere land utstyrt med langt flere hårsekker i ansiktet enn kalde, bleike meg? Noe galt må ha skjedd i evolusjonen et sted. (Tolker du den rasistisk, er du en idiot.)

Når det er sagt, det er ikke slik at jeg lengter etter masse skjegg, ettersom jeg hadde rensket det vekk uansett. Det hadde bare følt litt mer meningsfylt å gjøre det da. Nå mistenker jeg min deltidsansatte barberhøvel til å føle det som en oppdagelsesferd i dalene som er mine ansiktskurver. Kanskje, bare kanskje, vil det dukke opp en liten skjeggstubb rundt neste haug?

fasclinje.jpg

fasc002.jpg Bare for å vise at det ikke bare er jeg som sliter med dårligere skjeggvekst enn de fleste middelaldrende kvinner: Her er haken til Tommy etter at han har latt skjegget gro i fem-seks uker.

220804
/181204
230205