Humoristiske artikler siden 2000
Spalter
Tips og triks
Irrasjonell oppførsel
Brev til firmaer
Miljøhjørnet
Anmeldelser
Fascinasjon
Øvrige tekster
Gamle bragder
Under lupen
Hybelens herre
Tegneserien
Spør Kryptor
Roteloftet
Bak siden
Om tragisk.com
Utdatert?
Kontakt oss
I sosiale medier
facebook-logo.png
twitter.png
youtube.png
tragisk.com for 5 år siden: Phooningens arvtagere

irrasjonell_logo.gif

irr348.jpg

Tilbake til side 3 Side 4 Frem til side 5


Shopping

Hvis det finnes én aktivitet som veldig greit beskriver forskjellen mellom gutter og jenter, så må det være shopping. Forskjellen mellom shoppende jenter og gutter nærmer seg uendelig hvis man ser på ungdom i alderen 15-20. Begrunnelsen fra begge leire om deres synspunkt er ofte veldig enkel; jentene sier «vi skjønner ikke hvorfor dere (gutter) ikke liker det, det er jo kult» og guttene sier «vi skjønner ikke hvorfor dere (jenter) liker det, det er jo ikke kult». Forskjellen er altså bare plasseringen av ordet «ikke».

irr388.jpg
Selve grunnen til at menn ikke liker å shoppe har noe med mannens natur å gjøre. Mannen er veldig målrettet, og behøver ofte en grunn til å gjøre det han gjør. Det er derfor små gutter sier til foreldrene sine «Jeg skal til kompisene mine for å spille fotball/høre på musikk/hoppe ned i busker fra hustaket», mens jenter sier «Jeg skal til venninnene mine». Det er en setning som sier at «Gutter gjør ting sammen, jenter er sammen». Nå er det enda en setning som sier det. Uansett: Siden menn liker å ha en grunn til å gjøre det de gjør, eller et mål med det, er shopping veldig lite innbydende for gjennomsnittsmannen.

Det finnes selvfølgelig gutter som liker å handle klær, også blant de ikke-homofile, noe som kan komme som en overraskelse på trangsynte lesere (her i betydningen snevre og fordomsfulle, og ikke asiatiske). På samme måte finnes det jo jenter som hater å shoppe (det har vi i alle fall hørt). Men ta det med ro, dette er ikke anledningen for å se saker fra flere sider, nei, her skal det generaliseres!

Shoppingen (grøss) vi skal gjennomføre, er todelt. Først noe som kan klassifiseres som manneshopping, hvor paradoksalt det enn høres ut; Tommy trenger et par hansker, og drar på Dressmann for å kjøpe et par. I den andre delen, jenteshoppingen, skal Daniel og Tommy gå rundt på H&M (riktignok i manneavdelingen), se på klær, og gjerne prøve dem på i samme garderobe, noe som jenter er kjent for å gjøre.

Behagelig shopping

irr381.jpg
BEHAGELIG: Tommy leter, finner, kjøper.
Tommy speider innover landskapet. Han knekker fingrene og gjør seg klar til jakt. Det har vært kaldt den siste tiden, og stammen fryser. Den trenger hansker. Tommy har et mål. Han forlater ikke disse jaktmarkene før han har et par hansker i hendene (eller enda bedre; dem).

Hans årvåkne blikk får raskt øye på Dressmann-butikken, en oase i forvirrelsens ørken. Tommy sniker seg inn, usett, kamuflerer seg blant jakkene og lister seg bort til hanskevannhullet hvor hanskene, smart nok, spiller døde. Tommy kjenner hanskens parringsritualer, og vet at om han får tak i én, får han også tak i dens bedre (eller likeverdige) halvdel, nok til å forsyne samtlige to hender med livgivende varme og beskyttelse. Snart er Tommys mål oppnådd.

Tommy kaster seg over to hansker han har studert nøye, som han tror vil tilfredsstille hans krav. De er av rasen Medium, arten er Thinsulate. Mediumhanskene har ikke Small sine pinglete form, men ei heller Larges store og trege. Idet hans bytte plukkes opp, kjenner Tommy en vellyst i hele kroppen. Målet er nådd. Han har gjort det han kom hit for å gjøre. Nå gjenstår bare varebyttingen. Hanskene tas med til hyrden fra Dressmann-stammen, eieren av hanskene. Tommy frister henne med nyinnhøstede sedler, og hennes begjær for hans varer blir for stort. To grønne sedler bytter raskt eier, og Tommy blir tildelt permanent eierskap av hanskene. Tidligere har han prøvd dem, men nå kan han benytte dem vel vitende om at han er deres rettmessige eier. Det er således en selvtilfreds Tommy som forlater jaktmarkene og returnerer til stammen.

Ubehagelig shopping

irr382.jpg
KLÆR: Vi begynner å se på vilkårlige plagg.
Som den behagelige gutteshoppingen viser, er måten vi vanligvis gjør det på, veldig enkel. Vi vet hva vi skal ha, vi går inn, vi finner det, betaler og går ut. Fra nå av er det jentemåten som gjelder. Det betyr null mål, null mening, men masse masse gøøøøøyh! Wheeeee! Vi diggeræi, Frédéric Chopin!

Referansegruppa vår, bestående av tre søte, snille jenter sender oss alene inn på Hennes & Mauritz etter å ha gitt oss ganske enkle retningslinjer: Se på klær, prat om dem, prøv dem. Og prat om alt annet.

Daniel: De snakket som om dette var en kosetur.
Tommy: Å helvete, hva har vi begitt oss ut på?

Vi begynner å gå målløst rundt og se på klær. Vi tar i enkelte plagg, plukker enkelte av stativene og henger dem tilbake igjen.

Daniel: Denne genseren så skikkelig trang ut.
Tommy: Det der er jo ikke en genser, er det ikke en ... topp, eller noe?
Daniel: Øøøh ... hvor ble det av herreavdelingen?

Faktum er at vi har rotet oss vekk fra der vi startet, og har endt opp et sted mellom dame- og barneklær. Vi navigerer oss heldigvis lett tilbake takket være god skilting i taket, og prøver å ta opp arbeidet med å diskutere klær. Det er dog vanskelig å starte en samtale. Vi vet jo ikke hva pokker vi skal si om plaggene.

Daniel: Oi, denne genseren var sannelig ... rød.
Tommy: Ja, den vil vel sikkert matche ... andre røde ting?
Daniel: Mhm ... og så er formen på den ... sånn-og-sånnfaen da, jeg kan da ikke fagspråket på dette dritet!

Presset begynner å komme. Stemningen blir opphetet. Vi har vært her for lenge. Nå begynner den å komme. Følelsen. En følelse som menn har opplevd mange ganger, men som kvinner stiller seg uforstående til: Den kalde svetten og nervøsiteten som overtar mannen hvis han befinner seg i en (kles)butikk i mer enn fem minutter. Bare spør den nærmeste mannen du finner om han liker å shoppe. Han vil sannsynligvis bare begynne å svette fordi du ytrer ordet «shoppe».

irr383.jpg
STEEP! Daniel finner et taperaktig plagg.
Tommy: Faen, jeg takler ikke dette mer. Jeg kaldsvetter.
Daniel: Vi tar bare og finner noe dritt og prøver det, okei? Vi skal jo tydeligvis ikke ha klærne uansett.
Tommy: Nei, da hadde det jo faktisk vært en vits i dette.

De plukker raskt hver sin genser med en eller annen farge og i et eller annet stoff. Daniel er uheldig fordi hans bytte har en stygg logo på baksiden, og vips så er jo klesdiskusjonen i gang.

Daniel: Faen, hva er dette her, da?
Tommy: «Steep»?
Daniel: Ja, jeg vet da faen hva de tenkte på.
Tommy: «Steep»?

Okei, kanskje ikke så mye en diskusjon som en gjensidig forståelse for hvor utrolig teit den logoen er. Like fullt tar Daniel med seg plagget videre. Sånn som hjertet pumper av ubehag nå, har vi ikke tid til å bytte og rote og tulle med flere plagg. Vi har tatt i altfor mange plagg som det er.

TIL PRØVEROMMET bærer det. Ja, det stemmer, ikke rommene, for vi skal så klart kle oss om i samme rom, et ritual utbredt blant kvinner verden over. I alle fall i land som har prøverom. Men herregud, hva er det med land som ikke har prøverom? Lite de ikke ikke lite henger etter da, lissom. Esse.

irr384.jpgirr385.jpg
irr386.jpg
PRØVEROM: Tommy og Daniel prøver klær sammen.
Vi entrer prøverommet, og puster lettet ut da det viser seg å være hakket større enn prøverom på andre butikker, men så internasjonale som Hennes & Mauritz er, har de sikkert prøvd å tilpasse rommene til jenter verden over (amerikanere). Likevel blir det så vi ser litt nervøst på hverandre når det kommer til det punktet at vi må begynne å kle av oss før det blir for lang flau stillhet. Riktignok skal det bare strippes inn til t-skjorta, men et instinkt vi har sier at noe er galt. Det må skyldes prøverommet og disse anstrengte omstendighetene, da vi går i t-skjorte også ellers.

Tommys utvalgte kreasjon baserer seg på synergien mellom blått og hvitt, men som bildet til høyre viser, prøver Daniel desperat å lyve på seg at hans eget plagg er kulere enn det Tommy har funnet. Ingenting kan rokke Tommy. Han vet sannheten, og han vet det ene ordet som setter Daniel på plass.

Tommy: Steep? Ærlig talt ...

Når den nervøse latteren har lagt seg, bestemmer vi oss for å komme oss ut herfra. I alt stresset er det nesten vanskelig å få fillene av seg, og så sier Tommy følgende kanskje litt vel høyt, med tanke på at det er folk utenfor og i naborommene som kanskje ikke er så vante med at to gutter deler samme prøverom:

Tommy: Ja, da har vi gjort det. Hvor er genseren min?

Tilbakeblikk

irr387.jpg
Tommy: Jeg må innrømme at jeg følte meg ganske ukomfortabel i min søken etter klesplagg.
Daniel: Ja, men det var jo overraskende koselig i prøverommet, eller hva?
Tommy: ... Hæ?
Daniel: Ingenting. Ja, mm, det var teit med shopping, asssss ...

Reisen i jenteland fortsetter ...

Neste gang: Felles toalettbesøk


301203
200404