Humoristiske artikler siden 2000
Spalter
Tips og triks
Irrasjonell oppførsel
Brev til firmaer
Miljøhjørnet
Anmeldelser
Fascinasjon
Øvrige tekster
Gamle bragder
Under lupen
Hybelens herre
Tegneserien
Spør Kryptor
Roteloftet
Bak siden
Om tragisk.com
Utdatert?
Kontakt oss
I sosiale medier
facebook-logo.png
twitter.png
youtube.png
tragisk.com for 5 år siden: Phooningens arvtagere

underlupen.gif

»Den som sover, synder ikke.

lupen001.jpg
Sov, du vesle spire ung.

lupen002.jpg
"Den som er våken, synder"?

Tekst og foto: Daniel
Publisert: 28. mars 2002

For å finne ut om dette velkjente ordtaket stemte, trengte jeg en frivillig til å sove (og da helst ikke synde). Jeg fant ut at siden klokka var langt på natt og jeg var trøtt som et urvent helvete, kunne jobben passe bra til meg. Jeg tidsinnstilte kameraet og sovnet temmelig raskt, selv under det harde presset.

Etter å ha blitt vekt opp av den fordømte blitzen på kameraet, måtte jeg sjekke resultatet. Ut i fra bildet som du selv kan studere i ro og mak (jepp, det er det øverste til høyre), dro jeg den slutningen at jeg ikke syndet. Det eneste jeg gjorde, var å sove.

Hittil gir fremdeles ikke ordtaket særlig mening. Det kunne likegodt hett "Den som sover, blåser ikke opp blå ballonger og danser jenka samtidig". Derfor måtte jeg også finne ut om det er motsatt, nemlig slik at den som ikke sover, synder.

Det nederste bildet til høyre, tatt med et veldig lite skjult kamera, viser tydelig meg selv idet jeg grovt knabber penger fra en lommebok. Bortsett fra at hele bildet er iscenesatt, og at lommeboken og pengene i den tilhører meg, kan man vel si at det er slik at våkne folk synder. Likevel velger jeg å anse dette som en liten feilkilde i forsøket, noe som fører meg direkte til konklusjonen.

Konklusjon

At den som sover ikke synder, virker helt korrekt. Likevel har dette vist seg å være et intetsigende ordtak, ettersom den som ikke sover, heller ikke nødvendigvis synder.

280302