Humoristiske artikler siden 2000
Spalter
Tips og triks
Irrasjonell oppførsel
Brev til firmaer
Miljøhjørnet
Anmeldelser
Fascinasjon
Øvrige tekster
Gamle bragder
Under lupen
Hybelens herre
Tegneserien
Spør Kryptor
Roteloftet
Bak siden
Om tragisk.com
Utdatert?
Kontakt oss
I sosiale medier
facebook-logo.png
twitter.png
youtube.png
tragisk.com for 5 år siden: Phooningens arvtagere

underlupen.gif

»Å feie for egen dør.

lupen017.jpg
Halfdan feier i vei.

lupen018.jpg

lupen019.jpg

lupen020.jpg
Her feies det noe så grundig også.

Tekst og foto: Daniel
Publisert: 27. juni 2002

En vakker sommerdag ringte Halfdan. Han var gira på å teste et uttrykk han lenge hadde hatt gnagende i bakhodet. Etter et par uker hadde han riktignok merket at dette var bikkja og at uttrykket hadde fint lite med det å gjøre, og på dette stadiet glemte Halfdan hva det var han hadde begynt med og la på røret. Etter noen minutter ringte han på nytt, og uten henvisning til den forrige samtalen, som om den ikke hadde funnet sted, ytret han ønske om å få teste uttrykket "å feie for egen dør". Ønsket ble oppfylt. Resultatet ser du her.

Til dette forsøket trengte Halfdan en kost, og den hadde han allerede gjort klar idet jeg ankom det provisoriske forskningslaboratoriet som for det utrente øye kunne utarte seg som et inngangsparti til et helt vanlig bolighus. Kosten var en helt vanlig trekost, med sånn rødt pigg-hår-ting på enden. "Rødt er pent," sa Halfdan og strøk på hårene til kosten. Han fortsatte med dette i flere titalls sekunder og så helt opphengt på kost-stråene til jeg ba ham slutte så vi kunne komme i gang med forsøket.

Som uttrykket gjør temmelig klart, trengs det også en dør. Dører finnes det nok av, men her er også dørens eierskap temmelig presist nevnt. Juridisk sett eier ikke Halfdan personlig noen dør, men vi fant ut at døra til huset som eies av foreldrene delvis også tilhører ham. Den er i alle fall mer Halfdan sin enn de fleste andre dører vilkårlig valgt rundt om i landet. Derfor godtok vi døra som Halfdans, og håpet i det lengste på at det ikke ville virke inn på resultatet.

Skikkelig innstilt på å gjøre en god jobb, begynte Halfdan å feie for harde livet foran døra. Han feide og feide, men oppnådde intet annet enn å bli ganske sliten. Vi gikk derfor tilbake til å analysere selve uttrykket i fillebiter. Siden lite så til å skje når man feide foran døra, kom jeg på den briljante ideen at dette uttrykket har noe med at man feier for døra å gjøre, snarere enn "foran". Akkurat som du gjør en tjeneste for andre, skulle nå Halfdan endre strategi og prøve å feie for døra.

For at ikke døra skulle tro at Halfdan stod her og feide for noen andre sin skyld, talte Halfdan direkte til døra og fortalte at nå skulle det feies for den. Halfdan ba om at døra viste litt takknemlighet, for det var vel ikke ofte at noen gjorde denne tjenesten for døra, mente han.

Etter den tårevåte talen, fortsatte Halfdan sine rytmiske koste-bevegelser. Foran døra ble det feiet så rent at det kunne vært stekt speilegg der. For å få tilstrekkelig varme til det, hadde riktignok plankene på verandaen tatt fyr, så vi valgte å ikke gå nærmere inn på hvor rent det virkelig ble. Uansett var det et årsverk med feiing som ble gjort unna, men hva gjorde døra for å takke? Ingen verdens ting.

Jepp, så ufattelig frekt som det kan høres ut, døra gjorde ingen verdens ting. Om Halfdan feiet foran døra, eller om han feiet for døra personlig, gjorde ingen reell forskjell. Halfdan ble nedbrutt og forsøket ble ansett som mislykket.

Konklusjon

Du kan bare feie så mye for din egen dør som du bare vil. Det eneste det vil føre til er at det blir litt mindre støv og skitt der. Du må ikke tro at døra kommer til å bli noe glad over jobben du gjør. Dører er noe utakknemlig skit. Vi fikk i alle fall feid all tvil om det av banen.

270602