Humoristiske artikler siden 2000
Spalter
Tips og triks
Irrasjonell oppførsel
Brev til firmaer
Miljøhjørnet
Anmeldelser
Fascinasjon
Øvrige tekster
Gamle bragder
Under lupen
Hybelens herre
Tegneserien
Spør Kryptor
Roteloftet
Bak siden
Om tragisk.com
Utdatert?
Kontakt oss
I sosiale medier
facebook-logo.png
twitter.png
youtube.png
tragisk.com for 5 år siden: Phooningens arvtagere

miljohjornet_logo.png

5 ord i klimadebatten, og hva de betyr

facebook.png Tekst og illustrasjoner: Daniel Flathagen
Publisert: 15. oktober 2007

Hvis du har bladd i dagspressen i år, vil du etter all sannsynlighet ha støtt borti setninger av dette slaget:

Tilfeldig sitat Klimaforkjemperne klimakrever klima-at klima-Jens klimaskal klimaforeta klimasatsning miljø-på klimaklima. Tilfeldig sitat
Det er ikke til å komme fra at det har gått inflasjon i nyord som skal gjøre det lettere for oss å forstå klimaendringene, men som til slutt fører til at det er umulig å dechiffrere klimadebatten overhodet. Heldigvis er tragisk.com her for å vise vei i jungelen av tullete klimabegreper. Nedenfor følger bare et lite utvalg av slike, så du blir på ingen måte loset gjennom jungelen, bare til du er midt inne i den. Du får finne veien ut på egen hånd.

1. Klimaskeptiker

miljo013.png
miljo005.png

Hvor?

Begrepet inntreffer både hos lekmenn og fagfolk, i alt fra udugelig dagspresse som Bergens Tidende og Dagsavisen, til såkalte velrenommerte tidsskrift som Teknisk Ukeblad og klimaskeptikernes argeste fiende, Ciceros Klima.

Hva ligger i ordet?

Det er bra å være kritisk. Vi er for mange som lever i stilltiende aksept, og tar alt for god fisk. Klimaskeptikerne startet tidlig, gjennom å stille spørsmål til sine barneskolelæreres ubestridte «sannheter». I o-fagstimen satte de seg på bakbeina, strakk en selvsikker hånd i været og spurte «unnskyld meg, men er det meningen at vi skal tro på dette med klima? Står du der og har for deg at det finnes ulike temperatursoner i verden, og at været ikke er det samme overalt som det er her? Kan hende, lærer, kan hende, men foreløpig forholder jeg meg skeptisk.» Nå har disse barna vokst opp og tatt del i klimadebatten. Den sunne skepsisen har de selvsagt holdt fast ved.

Beste sitat?

Tilfeldig sitat Klimaskeptikere eksisterer nesten ikke lenger blant fagfolk. Det er en grunn til det. Tilfeldig sitat
Bellona 23.03.07

Bellona har selvsagt helt rett: Den vitenskapelige metode dukket opp, og vitenskapsmennene begynte å ta i bruk kraftige verktøy som observasjon. Med denne teknikken kunne fagfolkene slå fast at klima fantes, og all skepsis ble feid av banen.

2. Klimabølle

miljo014.png
miljo006.png

Hvor?

Det startet mer eller mindre med en artikkel i Dagbladet om at FrP tok imot råd angående sin miljøpolitikk fra forskere som var sponset av oljegiganten Exxon. Disse forskerne ble kalt klimabøller. Senere har flere blitt omtalt slik, blant annet statsministeren, av rakkerungene i Natur og Ungdom, og ikke snauere er Knut Nærum som kaller samtlige nordmenn klimabøller i sin fortreffelige tale til moldenserne.

Hva ligger i ordet?

En klimabølle er ekkel med klimaet på pur faen. Han følger etter klimaet på vei til skolen, dytter klimaet ned i søla og kommenterer hånlig klimaets nye skydekke. Klimaet mottar antagelig ofte sårende tekstmeldinger fra klimabøller, og blir sikkert fra tid til annen stengt inne på do mens det hyler «slipp meg ut!». Ironisk er det da de samme klimabøllene som står for klimautslippet, men så komplisert har verden blitt.

Beste sitat?

Tilfeldig sitat Klimabølle SU mener EU er en klimabølle. Tilfeldig sitat
Hamar Arbeiderblad 28.03.07

3. Klimaødeleggelser

miljo015.png

Hvor?

Denne begrepspakken ble født i klimadebattens barndom, altså da «klima» sluttet å bety «gjennomsnittlig værtilstand» til fordel for «nå går det til helvete med oss alle sammen». CO2 var den første og er fortsatt den største av synderne, og ble døpt klimaødeleggende omtrent samtidig som gassen gikk fra å være noe vi puster ut til å være noe vi puster inn.

Hva ligger i ordet?

Jeg kan vanskelig ødelegge klimaet mer enn sola ødelegger temperaturen ved å stå opp. I beste (og verste) fall er jeg med på å forandre klimaet. Man kan dog lett forstå at «forandre» selger færre aviser enn «ødelegge», på samme måte som at nyhetsverdien er betydelig høyere i «Nær knivdrept i bestialsk rituale! – reddet av amerikansk oppfinnelse» enn «Skar seg med kniv under middagen – tok på plaster».

For øvrig må det være harmelig for karbondioksidet å bli kalt ødeleggende for et klima det gjennom alle tider har vært en del av, ikke ulikt den grøtødeleggende ingrediensen melk.

Beste sitat?

Tilfeldig sitat Det bør være et mål at norsk bistand i minst mulig grad støtter klimaødeleggende prosjekter. Tilfeldig sitat
Dagens Næringsliv 29.05.07

Dette er et fint politisk tiltak, så slipper vi å ødelegge alt klimaet på hele kloden, og ende opp som Mars.

4. Klimagasser

miljo016.png
miljo010.png

Hvor?

Klimagassene er så allestedsværende at de til og med har forurenset Bokmålsordboka, og da er det vel bare å gi seg ende over.

Hva ligger i ordet?

Begrepet «klimagass» må for enhver pris ikke forstås som «alle gasser som er en naturlig bestanddel av et gitt klima», selv om tolkningen språklig sett er nærliggende. I så fall hadde tross alt trær vært for alvorlige klimabøller å regne, all den tid de daglig serverer omgivelsene med klimagassen oksygen. Det hadde dessuten blitt vanskelig å «kutta klimagassar utan å endra livsstil», slik Stavanger Aftenblad etterspør, om det gikk i å kutte ned på gasser vi liker og har lyst på. Istedenfor å kutte ned på karbohydrater, kan du jo prøve å kutte ut oksygen en hel dag. Endret du livsstil?

Det er selvsagt underforstått at en klimagass er en gass som gjør dumme ting med klimaet. Leksikalsk er ordet skrudd sammen over samme lest som de mindre populære begrepene presidentforsøk (forsøk på å skade presidenten), eller elevelev (elev som skader en annen elev, erstatter uttrykket «mobber»).

Beste sitat?

Tilfeldig sitat FNs klimapanel har slått fast at det er menneskelig aktivitet som bidrar til å øke mengden av klimagasser i atmosfæren. Tilfeldig sitat
Dagsavisen 08.09.07

... og hvis vi fortsetter å øke denne mengden stort lenger, blir det så trangt til alle gassene i atmosfæren at de går over til flytende og senere fast form. Dette er fysikk. Du kan ikke motstride det. Vi er ikke langt unna at det skjer heller. Det er nå så mye gass i luften at det enkelte steder er som et tåkete slør foran politiske sakslister, som for denne trondheimspolitikeren:

Tilfeldig sitat Ordførerkandidat for SV, Knut Fagerbakke, er langt på vei enig med kollegaen i bystyret at klimagasser, billettpriser og gamlehjem gjør det vanskelig å se kultursakene. Tilfeldig sitat
Under Dusken 27.08.07

I tillegg til klimakutt må vi tilsynelatende i gang med gamlehjemkutt også. Eventuelt får Knut Fagerbakke lære seg å stå steder hvor ikke gamlehjem er i veien for ham.

5. Klimautslipp

miljo017.png
miljo009.png

Hvor?

Klimautslipp er på alles lepper. Hvis du ville la Aftenposten bestemme hvem du skulle stemme på ved årets kommunevalg, måtte du på spørsmål 18 i deres Valgomat gå med på at biler slipper ut klima.

Hva ligger i ordet?

Vi mennesker er historieløse. Vi snakker i store ord om en klimakrise, om forestående kjempeendringer i temperaturnivå, som om været aldri har vært ute i hardt vær tidligere. Få det inn i hodene dere, folkens, klimaet vårt har vært i fare før. Det er riktignok mange, mange år siden den gangen, da den kjente og folkekjære oppdagelsesreisende nordmannen Espen Askeladd kom over et menneske med særdeles spesielle egenskaper. Hadde ikke møtet mellom dem vært dokumentert så godt, ville vi ha ropt om overtro og krevd lynsjing av de involverte. I dag er hendelsen atter gjort aktuell. Mannen, hvis navn har forblitt ukjent, var nemlig den første i kjent verdenshistorie som drev med klimautslipp. Ta i betraktning følgende utdrag fra Askeladds reiseberetning:

«Å, jeg har syv somrer og femten vintrer i kroppen på meg,» sa han, «så jeg har vel å holde meg for truten. For slapp de ut alle sammen, så gjorde de kål på hele verden med det samme,» sa han, og så ba han om han fikk lov å være med.

Senere i beretningen vil mannens klimautslipp forandre temperaturen etter Askeladds kommando og begjær. Årstidene løper løpsk i slikt et tempo at enhver trekkfugl må ha svirret rundt som en annen fjortis under sin første fyllekule.

Historien sier intet om hvor mannen ble av da han ved reisens slutt fortsatt hadde fem somre på lager. Kanskje holder det å spore ham opp og få ham til å holde kjeft.

Beste sitat?

Tilfeldig sitat – Hydrogen tar fokus bort fra de øvrige tiltakene som må gjøres hvis vi skal få til noe som monner mot klimautslippene, sier leder av Naturvernforbundet i Telemark. Tilfeldig sitat
Varden 13.06.07

Typisk oppmerksomhetssyke hydrogen.

Savner du harselas med «klimakutt», «klimakvote», eller andre ordkonstruksjoner vi må leve med parallelt med klimaendringene? Gi lyd. Ønsker du å formidle «Man skjønner jo hva som menes, da»? Gi lyd. Ønsker du at andre skal nyte godt av det du har på hjertet? Gi blod.

facebook.png

140707
151007