Humoristiske artikler siden 2000
Spalter
Tips og triks
Irrasjonell oppførsel
Brev til firmaer
Miljøhjørnet
Anmeldelser
Fascinasjon
Øvrige tekster
Gamle bragder
Under lupen
Hybelens herre
Tegneserien
Spør Kryptor
Roteloftet
Bak siden
Om tragisk.com
Utdatert?
Kontakt oss
I sosiale medier
facebook-logo.png
twitter.png
youtube.png
tragisk.com for 5 år siden: Phooningens arvtagere

tips.gif

Trikset med å bo på hybel

Tekst: Halfdan
Publisert: 4. februar 2002

Å bo på hybel, eller i mitt tilfelle en liten sokkelleilighet, er en krevende og ikke helt enkel ting. Det er masse ting du må gjøre og passe på som vasking, rydding, matlaging og alt annet som ellers foreldre tar seg av. Men det er også positive ting med hybeltilværelsen, den gode gamle friheten til å gjøre nesten, ja nesten hva du vil.

Det første jeg vil ta opp er ... *trommevirvel*

Matlaging

Hvis du driter i å spise, så blir du fryktelig sulten og til slutt så dør du. Dette vil du prøve å unngå, så her er noen enkle, men fryktelige gode mattips.

Pizza

triks049.jpg
GRANDIOSA: God og billig mat.
I frysedisken i butikken finnes det mange forskjellige pizzatyper, og du bør styre unna de med lugubre navn som "favoritt" og "kokkens hjemmelagde." Pizzaer med slike navn har en tendens til å smake som fire uker gammel kompost. Blant de gode pizzaene finner man selfølgelig Grandiosa, hybelboerens venn. Et enkelt, billig og godt måltid og med brus til smaker det fortreffelig. Men for all del ikke kjøp mild taco, den har en skikkelig merkelig duft og smaken er ikke akkurat noe bedre. Den litt dyrere, men ifølge min mening en liten smule bedre pizzaen BigOne, denne har vesentlig mer mat enn Grandiosaen, og du slipper ekle og motbydelige paprikabiter. Det finnes andre pizzaer som stimulerer smaksløkene men disse har enten masse grøntfôr, og/eller er for små til å mette en sulten person.

Toast

Et must for en som ønsker å være en garva hybelboer, er et toastjern. Denne geniale oppfinnelsen får fire skiver med brød til å forvandles til et gourmetmåltid. En god toast består hovedsaklig av loff, ost og skinke, men som jeg har funnet ut et par grove brødskiver også å foretrekke. Det blir erfaringsmessig litt mer mat på den måten. Osten som brukes er vanlig hvitost, man kan jo prøve andre ostetyper (brie, geitost, gammalost) men jeg har altså holdt meg til hvitost. Det finnes mange typer skinker på markedet og min favoritt (om ikke så billig, så fryktelig god) er Gildes løvtynne pepperskinke. Men også vanlig røkt skinke smaker godt. Man kan jo selvfølgelig eksperimentere med andre kjøttpålegg, roastbeef er også fortreffelig. Du kan også bruke krydder, bare for å sette litt ekstra smak på toasten, så her er det fantasien (og lommeboka) som setter grenser. Et lite triks er å legge et par skiver med ost som underlag på den første brødskiven så man får spredt osten utover. Dette hindrer at toasten blir som en stekt brødskive med en brødskive oppå, men at den isteden blir en perfekt toast.

Pasta

Pasta er fryktelig, fryktelig enkelt å lage, hvis man har nok kunnskap til å koke opp en kjele med vann. Når vannet koker, kaster man bare ønsket mengde pasta i kjelen og etter alt fra 5 til 15 minutter er pastaen ferdig. Det finnes pasta i en mengde former og farger (ja, jeg har sett grønn og rød pasta) men alt sammen smaker det samme så kjøp det billigste.

Det er viktig å huske på at en skål med pasta er ikke akkurat noe som gjør at man setter seg tilbake i godstolen og utbryter "nå er jeg mett". Du blir aldri mett av pasta. Så nå du koker pastaen så kaster du samtidig oppi et par pølser, nå har du et fullverdig måltid med både kjøtt og øhh ...ja ...pasta.

Burgere / Kebab

Å steke en god burger eller kebab er ingen sak. I butikken finner du BigOne-burgere, dette er to store og skikkelig gode burgere, hvordan man lager dem står på pakka så det kan du finne ut selv. Kebab er også et viktig tilskudd i kosten til hybelbeboere, en godt kebabmåltid lages med en kebab (to store runde skiver med kjøtt som du får kjøpt i en pakke på rema) og pitabrød. Du steker kjøttet i en stekepanne, varmer brødene i ovnen, tar ut brødene, lager hull i kanten på dem, stapper kjøttet inn i brødet og vips, så har du mat for den dagen også. Både burgere og kebab kan besudles med salat. De kan også krydres, og i det hele tatt kan man klaske på alt som man vil ha på en burger/kebab.

Annen mat?

Det finnes selvsagt masse annet man kan spise og som sikkert er sunnere og mer næringsrikt, men det er det altfor mye arbeid å mekke, samt at det antagelig smaker herk. Det som står ovenfor er det min kost består av.

Støvsuging

Støvsuging: Plugg inn støvsugeren i stikk-kontakten......støvsug....ikke vanskeligere enn det.

Vasking

Å vaske er enkelt, ei bøtte med varmt vann, grønnsåpe eller andre rengjøringsmidler og en sånn sak som man fester en klut nederst på. Ha rengjøringsmidlet i bøtta med vann, stapp kluten nedi, vri opp kluten, fest den nederst på vasketingen og vask. Enkelt og greit.

Alternativet hvis man har gulvbelegg eller parkett, er å tørrmoppe. Det er enda enklere fordi du slipper alt slitet med vann. Du bare soper over gulvet med moppen og du er ferdig. Dette tar omtrent ganske kort tid, og bør med fordel gjøres hver dag. Likevel er det jo en grunn til at det kalles hybelkaniner, så for all del ikke føl deg stresset til å måtte moppe gulvet oftere enn at du greier å se det.

Oppvask

triks050.jpg
GRANDIOSA: Genial mat hvor pakningen kan brukes som fat.
Hvis du er så heldig at du er beæret med en oppvaskmaskin så kan du droppe å lese denne delen. Å ta oppvasken er noe man må gjøre ganske ofte, for det er en fordel å ha rene ting å spise av/med. Det å vaske opp er ikke morsomt, men nødvendig. Det man gjør er å fylle kjøkkenvasken med varmt vann, så tar man å har oppi oppvaskmiddel (her er det Zalo som hersker) så tar man det man skal vaske opp og skurere på det til det blir rent. Etter det skyller man det man har vasket opp får å få vekk såperester, tørker det og legger det der det hører hjemme, klar til bruk.

Hvis man er av den uhygieniske og late typen, er det ingenting i veien for å bruke samme tallerkenen både en og to uker. En annen ting som er lurt og som hindrer mer oppvask, er at man kan bruke eska som Grandiosaen kommer i som pizzabrett, og hvis man er ekstra lur, også som tallerken.

Klesvask

Ta det med hjem og få foresatte til å vaske det. Man kan jo ikke gjøre alt selv heller.

Etterord

Etter å ha lest dette er du kvalifisert til å bo på en hybel, men jeg tar intet ansvar for personer som blir skadet, tykke eller kastet ut fordi de følger mine råd.

Grunnen til at det står mest om mat og lite om rengjøring og slikt er nok det faktum at det er mye morsommere å spise enn å vaske.

Videre lesning

Daniel har samlet noen av sine tanker rundt det å bo alene i spalten Hybelens herre.