Humoristiske artikler siden 2000
Spalter
Tips og triks
Irrasjonell oppførsel
Brev til firmaer
Miljøhjørnet
Anmeldelser
Fascinasjon
Øvrige tekster
Gamle bragder
Under lupen
Hybelens herre
Tegneserien
Spør Kryptor
Roteloftet
Bak siden
Om tragisk.com
Utdatert?
Kontakt oss
I sosiale medier
facebook-logo.png
twitter.png
youtube.png
tragisk.com for 5 år siden: Phooningens arvtagere

tips.gif

Lær deg tarot!

Publisert: 6. januar 2003

Hvorfor bli tarotspåkone?

triks089.jpg
triks088.gif
IRC-SPÅING: Dette kan bli deg! (Altså spåkona, ikke Bjarke)
Hva er det som er så forbasket attraktivt med å begynne å spå tarot? Drar det damer? Bare en type damer du antagelig ikke vil at skal bli dratt. Blir du sett på som «kul» av gjengen når du tar på deg snåle klær og hodeplagg, tenner talglys og sprer røkelse i stua mens du sitter og legger kort på et bord? Sannsynligvis ikke (hvis det likevel er tilfelle, finn en ny gjeng). Vel, hvis du ikke blir populær verken blant «gjengen» eller bertene du prøver å imponere (eller typene, for den del, vi har vel vår andel av kvinnelige lesere også), hva er det egentlig da som står tilbake? For å gi deg et velillustrert svar på det kan du nedenfor finne et utdrag fra en prisliste til en anerkjent spåkone:

Personlighetsanalyse - deg selv, kjæresten eller andre    200,-
Svar på et spesifikt spørsmål    300,-
Ja/nei-svar    400,-

Det er kanskje viktig å få med at det faktisk er norske kroner det er snakk om her, ikke slovenske tolar eller en annen verdiløs valuta. Disse prisene får til og med Opplysningen til å virke billige! Og vet du hva det er verste er? Folk betaler! Hvor mange andre yrker kan gi deg fire hundre raske for fem minutters «arbeid»? Det er ikke mange, især ikke hvis vi utelukker alt som ikke er legitimt. Å spå tarot er fordømt innbringende, og selv om du bare tar kvartparten av det denne spåfruen krever, så kan du etter få ukers arbeid leve herrens glade dager til gebisset tar deg. Spørsmålet er ikke lenger om du skal satse på dette, men hva som skal til for å bli overbevisende som tarotspåkone.

Hva trengs?

triks081.jpg

Tarotkort

Det som burde være klart fra første stund, er at du trenger en kortstokk med tarotkort. Det er vanskelig å overbevise en eventuell kunde om dine spådommer hvis du sitter der uten kort.

Nå tenker du sikkert «ååå, dritt, det koster sikkert mange hundre kroner for sånne tarotkort, og da må jeg jo gjøre den enorme jobben med å si enten ja eller nei for å tjene det inn», men ta det med ro. Det koster så vidt den j-en. En kortstokk trenger ikke koste mer enn 180 kroner, og det er det jo nesten verdt bare fordi kortene kan være ganske kule.

Jeg sier kan være kule, fordi det er mange forskjellige kortstokker ute og går. Avbildet til høyre er den kortstokken jeg har og bruker i dette lille kurset. Kortstokken heter Rider-Waite, og er den mest utbredte av dem alle. Til dens angrep bør det nevnes at tegningene er relativt kjedelige og ikke særlig pene. Man kan jo da spørre seg hvorfor jeg har valgt å bruke denne kortstokken. Vel, valgt og valgt, sier jeg. Ettersom jeg ikke har kjøpt noen kortstokk, men bare har denne ene som jeg har lånt av ei eller annen bær og aldri returnert, så har jeg ikke stort til valg.

triks080.jpg triks082.jpg
triks083.gif triks085.gif
Nå tenker du sikkert (er du nødt til å tenke så mye?) «hva slags kortstokker er kule, da?» Dette blir som alt annet en smakssak, og som du vet er smaken som baken (stor og brei, med masse hår). På tross av disse sjokkerende avsløringene er det en allmenn oppfatning at en tøff tarotkortstokk har bra tegninger med mange detaljer og fine farger.

Til høyre ser du et eksempel på en kortstokk som oppfyller alle disse kravene. Den heter Mythic Tarot og er vel min favoritt. Tegningene er detaljerte og forseggjorte, og slike ting gjør seg når det finnes kort av nakne damer, slik som på «The Star»-kortet her. Enhver person kan kludre ned et forsøk på en naken dame, men det skal litt til for å lykkes. I dette tilfellet kunne tegneren det hun drev med, og ordentlige tegninger hjelper på innlevelsen i tydelsesprosessen. Det skal visstnok også finnes kortstokker utelukkende med bilder (altså fotografier) av nakne damer, men det er vel mest for spesielt interesserte (av damene, og ikke tarotkunsten).

Poenget er i alle fall at tegningene må ha mange detaljer, ikke bare for syns skyld, men av grunner jeg vil komme tilbake til når du skal lære å tyde kortene du legger ut. Det er jo ikke bare å beskrive det man ser på kortene, vet du. Du kan jo selv tenke deg hvor ensporet en tyding ville ha blitt med en pornokortstokk. «Ja, fremtiden din kommer til å by på ... en naken dame! ... og en dame til! Og hun har enda større bryster! Se!» Sannsynligvis vil du kunne trekke en del ensporede kunder på denne måten, men i lengden vil ikke dette lønne seg. Skaff deg Mythic Tarot-kortene, eller en av de andre mangfoldige kortstokkene på nettet, og den største jobben er allerede gjort.

Klær og utseende

Her spørs det litt hvordan du har tenkt å spå. Hvis planen er å spå per telefon eller brev, eller kanskje du satser på å bli en av de første cyber-spåkonene som sitter på IRC og sprer råd til alle og enhver, så har det lite å si hvordan du ser ut. Hvis du derimot har tenkt å møte massene med å la dem komme hjem til deg og bli spådd (og det er jo egentlig bare det som duger, og det jeg vil ta utgangspunkt i videre i kurset), kan man ikke kle seg som man vil. Du ville ikke tatt spådommen fra tarotisten seriøst hvis han eller hun hadde sittet henslengt i sofaen ikledd en dongeribukse og en «Asthma is sexy!»-T-skjorte. Det er en viss etikette som må følges her, og den skal du nå innføres i.

triks090.jpg
triks091.jpg
TAROT-MESTER: Du kan raskt resonnere deg frem til at denne personen ikke er helt god, og da er'n sannsynligvis tarot-mester også.
Vi kan jo først ta for oss klærne. En frase du kan huske her, er «jo særere, jo bedre». Dess merkeligere klær spåførkja har på seg, dess mer vil de betalende tro at hun er i kontakt med ånder og høyere makter og hva det nå måtte være som gjør at den skiten hun lirer ut av seg faktisk oppfattes som sant. Her er det bare fantasien som setter grenser. Antagelig har foreldrene dine noen rare klær fra gamle dager liggende, eller hvis dere har en gardin i huset, kan du klippe et hull i den til hodet, og vips, så har du en hjemmelaget poncho som ser veldig tarotsk ut (husk alltid å be om lov fra eieren av gardinen!). Du bør kanskje også vurdere å lage hull til hendene, ettersom det er de du kommer til å spå med (beklager, alle handicappede uten armer, folk vil ikke bli spådd av spåkoner som legger ut kort med tennene).

Et hodeplagg gjør alltid nytten. Et helt vanlig tørkle kan gjøre susen, bare du har et eller annet sært på hodet, så går det rett hjem. Du kan jo gjøre som tante Servante i barneboken «Onkel Monokkel og trommeslageriet» og montere en servant på hodet. Nei, forresten, vi vil jo ikke skremme kundene heller (bra bok, for øvrig, jeg brukte den som musematte i flere år, helt til den ble byttet ut med Dreyers verdensatlas).

Når du nå har hatt på deg masse rare klær, mangler bare en gjennomtrengende parfyme som ikke skal lukte godt, men mer i retning av eksotisk og merkelig (men heller ikke sånn at selv fluene forlater deg i avsky). I tillegg må du (hvis du er dame, og det må du ikke spørre meg om du er) ha på deg en varselrød leppestift, og det hjelper også på situasjonen om du har (eller anlegger) en stor føflekk på kinnet, har utenlandsk aksent og i det hele tatt ser litt utenlandsk ut. Av en eller annen grunn virker utlendinger mer troverdige, så finn fram skopussen til faren din eller sovne i et solarium. Statistikken viser nemlig at albino-spåkoner har særdeles lav inntjening.

Omgivelser

Du må på ingen måte tro du allerede er klar til å ta imot de lettlurte folkene med for mye penger (eller «kunder», som vi også kan kalle dem). Samme hvor mange teltduker du har på deg og hvor mye du lukter av mandelessens og limstift, du blir ingen overbevisende spåkjerring uten å sitte i de rette omgivelsene. Det innebærer i første rekke et bord og et par stoler. På ingen måte må du la deg overbevise til å sitte på gulvet og spå. Stoler er undervurderte, og du vil ikke gå glipp av alt de har å tilby (myke sitteplasser, for å nevne noe).

Videre trenger du visse elementer for å sette kunden (og tilsynelatende deg selv) i den rette stemningen. Ei spåkone kommer ikke i kontakt med sin intuisjon og døde tippoldeforeldre ved å lytte til D.D.E. under seansen, og det bør ikke lukte av fisken du stekte i går. Musikk er likevel viktig, men det må være av riktig sort. Også her bør du finne noe litt eksotisk, gjerne med merkelige rytmer og en del kvinner som gauler på et uforståelig språk. Ellers burde litt rolig musikk gjøre nytten for seg, du vil ikke trekke oppmerksomheten fra kortene under en seanse (med mindre du virkelig ikke har peiling).

Når det gjelder lukt, kan du godt fyre av litt røkelse og myrra og tre vise menn. Noen talglys gjør seg godt på bordet, og i fall din betalende kunde (hvis penger du tilegner deg på forhånd) skulle finne på å spørre hvorfor du gjør alt dette, så trekker du paralleller til ting som ikke har noe med saken å gjøre (dette for å virke dyp og innsiktsfull), eller så forteller du bare den gamle leksa om ånder som må tilfredsstilles. Da vil kanskje en «smart» kunde si at dette ikke har noe med tarot å gjøre, men slik oppførsel kan du bare straffe ved å legge frem noen slemme kort som du kan tolke kunden til døden med.

Prinsippene med tarot

Det triste med dette opplegget for de som er ute etter å skaffe seg lett-tjente penger uten å rane kiosken på hjørnet denne gangen, er at du trenger en viss basiskunnskap om tarotkort for å kunne spå noen på en tilfredsstillende måte. Hvis personen spør deg hvordan det vil gå for ham med kjærligheten i året som kommer, hva ville du da ha gjort? Nei, nettopp! Du vet ikke! Kanskje hadde du, i mangel av bedre viten, begynt å rive kortene i to for å se om det kom noe lurt ut av det, eller kanskje du prøver å kaste kortene som en frisbee for å se hvordan de lander, så du kan tyde noe ut av det. Nei, du har mye igjen å lære. De mest garva (og dessverre seriøse) tarot-tolkerne vil kreve av deg at du lærer deg alle grunn-betydningene på samtlige 78 kort i stokken. Dette slipper du heldigvis hos meg, og jeg skal faktisk gjøre narr av de betydningene senere. Akkurat nå skal du lære bitte-litt generelt om tarot-kort så du har noe å briefe med ovenfor kunden hvis han trekker dine kunnskaper i tvil.

Kortstokken har altså 78 kort, og kan deles inn i den lille og store arkana som består av henholdsvis 56 og 22 kort. De store er «verdt mer» enn de i den lille, og skal vektlegges mer i en tyding. Det innebærer at når et slikt kort dukker opp må du trekke pusten dypt i forbløffelse og frykt, si «huff og huff», se kunden inn i øynene og si at dette var jaggu ikke bra. Og så må du «vektlegge» det hele med en tolkning som innebærer at forferdelige ting vil skje, og det innenfor en avskrekkende kort tidsperiode.

triks086.gif triks084.gif
Du ser forskjell på kort i den lille og den store arkana ved at de i den store har spesielle navn, for eksempel den hengte mannen til høyre her, representert ved henholdsvis Rider-Waite-kortet og Mythic Tarot-kortet (et direkte bevis på kvalitetsforskjellen i disse to stokkene). Kortene fra den lille arkana er bygd opp på samme måte som en vanlig stokk, med fire forskjellige farger. Her er riktignok spar (som alle har) og kløver (som alle behøver) og gjengen byttet ut med staver, begre, mynter og sverd, og knekten, dronningen og kongen har fått en ny stamgjest i ridderen. Ergo har du 14 ganger 4 kort som skulle bli 56. Juhu!

Nei, da er det nok kjedelig teori, synes du ikke? Det var i alle fall kjedelig å skrive det. Om ikke annet, skjønner du nå forhåpentligvis inndelingen av kortene, som riktignok stokkes utenfor all fatteevne før leggene skal legges (med mindre du vil fingere et bestemt utfall og har lagt kortene i en ønsket rekkefølge, så klart).

Selve seansen

triks092.jpg
FIN METODE:
Lete etter det riktige kortet.
Først litt tungt stoff med fagord involvert: De kortene du legger ut under en seanse, vil til sammen utgjøre et legg. Sånn, det var det tunge stoffet. Du overlevde?

Det finnes mange forskjellige måter å forme et legg på. Dette er egentlig et av grunnprinsippene med hele tarotopplegget: Det er mange måter å gjøre ting på og å tolke ting på, og føler du at det er riktig for deg, ja, så er det riktig for deg. Kjekt, eller hva? Riktignok vil du raskt havne ut på tynn is hvis du prøver deg på noe veldig avansert, men en tre-korts-legg burde du kunne greie. De tre kortene kan bety forskjellige ting, for eksempel fortid - nåtid - fremtid eller problem - årsak - løsning. Denne kan av profesjonelle (altså også deg når du har lest ferdig denne teksten) utvides for å kunne gi svar på et konkret problem, da med ytterligere fire kort med betydningene Det som opptar tankene dine, andres holdninger, hindringer som må overvinnes og selve utfallet. Kortene kan du gjerne legge i en spesiell form eller litt på skrå og oppå hverandre så det ser ut som om det hele har en ekstra dyp mening.

Når du legger ut et kort

Hele trikset her er egentlig å tyde ting så tåkete som mulig. Husk at det du forteller helst bør kunne stemme for den du forteller det til (du vet, personene med alle pengene), og jo mer vage tydinger du gir, jo lettere er det å få det til å passe. Tull som dette kjenner du igjen fra horoskopene, bare at her slipper du døve forklaringer som «planeten Neptun er nå i din bane, og derfor vil alle i hele verden som er født samtidig som deg leve et fullstendig likt liv».

Du tror kanskje at når jeg ber deg gi et tåkete svar, så gjør jeg narr av tarot og finner på underveis. Vel, ja, jeg gjør for så vidt narr av tarot, men det med uendelige betydninger av kortene er faktisk innbakt i systemet her. Hvert eneste kort har minst fire forskjellige betydninger. Som eksempel kan kortet The Magician stå for kreativitet, individualisme, makt, forandringer og det å ta initiativ. Dette er bare noen av de offisielle betydningene. Det som er litt interessant, er at kortene så klart ikke alltid har disse betydningene. Et godt eksempel på «vanligvis, men ikke nødvendigvis»-prinsippet kan leses om kortet The Lovers: «Kortet viser at du står ovenfor et valg, vanligvis i forbindelse med kjærlighet, men ikke nødvendigvis.» Det samme gjelder Death-kortet, som slettes ikke nødvendigvis betyr død, å nei, det hadde jo blitt for logisk. Dette betyr isteden «store forandringer», og få med deg dette; død er visstnok veldig nærliggende fødsel og kortet kan således tolkes som starten på noe nytt. Konklusjon: Alt kan tolkes som alt. Min erfaring er at du trenger ikke vite et døyt om hva de egentlige betydningene av kortene er, da de også er så vage at du likegodt selv kan finne på noe som er like bra. Igjen støtter tarotkunsten mine påstander:

triks093.jpg
triks094.jpg
FORNØYD KUNDE: En forbløffet kunde må innrømme at ja, dette stemte fint!
Intuisjon er viktigst. Den opprinnelige betydningen av kortene er kanskje viktig, men det viktigste er etter sigende det første som slår deg når du ser på kortet. Det er fordi at det da nemlig er underbevisstheten din som taler til deg, og antagelig snakker kundens underbevissthet til deg gjennom kortene, eller noe lignende nonsens. Derfor må du legge mye vekt på det første som slår deg når du ser kortet, da dette betyr mye. Om det så er «hvorfor er det ingen av mennene på disse kortene som har skjegg?» eller «ååå, fanden ta det lendekledet, ellers så hadde den dama vært helt naken», stor betydning har det, og det må så flettes inn i din tolkning. Ellers kan du oppdage detaljer på kortene som du kan koke litt gjørme ut av (derav fordelen med detaljrike kort, da de lettere hindrer deg i å gå tom for ideer og dumme ut deg selv). Du må lære deg å se symbolikken, og det er ikke særlig vanskelig når du prøver. I Mythic-kortet med den hengte mannen ovenfor ser det ut som om han har ramlet ned fra en høystakk eller noe. Her kommer stikkord som «stor fallhøyde» inn, og da kan du advare kunden om at noe han prøver på vil kunne gå riktig galt. Dette er et eksempel tatt rett ut av lufta, og du skjønner jo like godt som meg at noe man prøver på kan gå galt! Åpne, vage konklusjoner er din venn!

Flere grunner til at dette bare er svada

Det er kanskje ikke så rart at man i tarotkunsten advares mot å spørre samme spørsmål igjen. Da kan jo et annet kort dukke opp, hvor tolkningen vil bli en helt annen. En tarotfrelst person uttalte en gang at «Folk har tross alt holdt på med tarot siden middelalderen, så hvis det hadde vært bare humbug burde det kanskje ha vært oppdaget forlengst?» Dette er jo en ganske enkel slutning å ta, men den beviser jo ingenting. Folk har drevet med religioner i årtusener før middelalderen uten at det betyr at de ikke er humbug. Og hva med krig? Det er jo et relativt gammelt fenomen, betyr det at det er løsningen på alt?

Tolkningsbegrensninger

Tarot kan som nevnt brukes for å besvare konkrete spørsmål. Legg ikke for mye vekt på «konkret» her. Dette betyr nemlig ikke at du som tarot-spåkjerring skal godta å bli spurt om hva som er det høyeste fjellet i verden eller hvem som er statsminister i Puerto Rico. Godta bare tåpelige spørsmål som det er umulig å motbevise, gjerne ting om fremtiden. De perfekte spørsmålene (i alle fall de som er morsomst å besvare, da de enten kan gi personen altfor høye håp, eller knuse hans/hennes håp totalt) er om fremtidige romanser. Til dette finnes et velfungerende legg:

triks087.jpg
Kortet «tre begre» som kan fortelle kunden at han finner dama i sitt liv på en fest hvor han skjenker'a snydens.

Tolkningseksempel: Å finne den rette

Dette legget består av hele 6 kort (oi oi, greier du dette, da?), og du skal her kartlegge kundens fremtidige romanser. Det første kortet er ganske morsomt.
1 - Hvorfor du ikke har møtt den rette hittil
Tolkningen her blir alt etter hva slags inntrykk du vil gi kunden om ham/henne selv. Vil du trekke selvtilliten ned i søla og lenke den fast, har du virkelig muligheten her, i hvert fall med Death-kortet eller kort med mange sverd på, da de ser avskrekkende ut for utenforstående (selv om også de vanligvis betyr juggel som «uavhengighet», «styrke» og «lidenskap»).
2 - Hvordan overvinne hindringene fra kort 1
Denne er jo ganske enkel. Samme hva slags kort du trekker her, kan du vri det til «Bli mer [motsatte adjektiver av det du skjelte ut personen med under kort 1]».
3 - Hva det beste du kan gjøre for å finne en partner er
Her får du kanskje et kort med bilde av flere folk på. «Kom deg ut blant folk,» sier du da. «Du sitter for mye inne, din asosiale faen.» Ingen personer er så mye ute blant folk at de ikke kan være mer ute blant folk, og skyldfølelsen og skammen er derfor et solid faktum.
4 - Hvem som vil være den rette for deg
Bilde av noen som går ved en sjø? Tja ... en person som liker frisk luft, da? Eller en som er glad i fisk? Bilder av mange begre på bildet? Vel ... kanskje den rette vil være en som drikker ganske kraftig? Detaljerte kort vil i slike situasjoner gi fantasien din --- eh, jeg mener selvfølgelig intuisjonen din bein å gå på.
5 - Hvor du vil finne vedkommende
Får du her et kort med flere folk på, vil «på en tilstelning med mange andre folk» være et enkelt svar. Er begre her involvert, er det dømt til å være en fest (se for øvrig bildet til høyre og litt oppover). Slike ting er jo ganske sannsynlige, og hvis personen du spår påpeker at hun aldri er på fest, kan du ymte frempå at «kanskje det er litt av grunnen til at du er singel da, vettu!», og hvis hun da påpeker at det ikke stemmer med det du kom frem til på kort 1, så trekker du bare et nytt kort som får en slem og trakasserende betydning. En kunde skal aldri påpeke feil uten at det blir straffet. Husk; mener du at du gjør det riktig, er det riktig, og med mindre kunden betaler mer for en annen tyding av kortene kan han eller hun bare holde kjeft.
6 - Når du vil møte vedkommende
Det er litt verre å gjette korrekt tidsangivelse med kort, selv om du selvfølgelig også her skal være vag som bare faen. Noen kort kan dog antyde noe om en årstid eller noe slikt, og da kan det være naturlig å trekke inn. Hvis det ser ut på kunden som om det ble tidlig eller sent, så slenger du ut et nytt kort og «leser sammenhengen av kortene». Eventuelt kan du svare med så mange metaforer og sammenligninger at det er umulig å skjønne noe av svaret (en taktikk du for så vidt kan bruke hele tiden).

Markedsføring

triks095.jpg Man må markedsføre trynet for å komme noen vei, som det heter i låta «Ute til Lunch» av rapperen med samme navn. Det kan ikke utelukkes at han hadde tarot i tankene da han skrev rappen, men ikke pokker om det kan garanteres heller.

Uansett: Det holder ikke å sitte hjemme og vente på at folk skal komme til deg. Kast flygeblader vilt rundt deg i byen. Del ut lapper på gata. Heng opp plakater på tilegnede plasser og på postkassestativ. Mekk deg ei stygg nettside. Annonser på de lugubre sidene i Dagbladet, og legg vekt på at du er «seriøs» og har «lang erfaring». Skaff deg et 829-nummer som det koster ei årslønn i minuttet å ringe til (brutto!).

Ikke minst er det viktig å finne på et bra spåkone-navn til seg selv. Er man faktisk kvinnfolk, kan jo noe med Madam virke mystisk og tiltrekkende (på en aseksuell måte, vi snakker forretninger her, og ikke hor).

Konklusjon

Nå har du lært alt det du trenger å vite for å kunne tjene grovt på andres uvitenhet om sine egne liv og tro på at de kan få vite det de ikke vet gjennom rekkefølgen på noen blandede kort. Du har lært følgende:

Firkant Du må ha på deg rare klær, oppføre deg rart og befinne deg i rare omgivelser.
Firkant Kortene har så mange betydninger at de alle kan bety praktisk talt alt, inkludert det du selv mener de betyr.
Firkant Det første du tenker når du ser kortet betyr masse (kanskje for masse, især hvis du har en porno-tarot-kortstokk).
Firkant Markedsfør trynet. Kom noen vei.
Firkant Du må ta hundre ganger så god betaling som det arbeidet ditt egentlig er verdt. Nei, vent, hundre ganger null er vel fortsatt null. Vel, bare ta noe ekstremt mye penger for det. Jo mer penger du krever, jo flinkere gir du inntrykk av å være.

triks096.jpg

060103