Humoristiske artikler siden 2000
Spalter
Tips og triks
Irrasjonell oppførsel
Brev til firmaer
Miljøhjørnet
Anmeldelser
Fascinasjon
Øvrige tekster
Gamle bragder
Under lupen
Hybelens herre
Tegneserien
Spør Kryptor
Roteloftet
Bak siden
Om tragisk.com
Utdatert?
Kontakt oss
I sosiale medier
facebook-logo.png
twitter.png
youtube.png
tragisk.com for 5 år siden: Phooningens arvtagere
utdatert.png

tips.gif

Hvordan føkke opp viktige filer

triks098.gif
STEG 1:
Endre navn på fila (menyene på bildet er noe forkortet).
Publisert: 11. januar 2003

Av og til er du sikkert hjemme til noen du ikke liker. Noen av disse gangene kan det hende at du blir sittende alene i rommet fordi de blir ropt på av mora si, eller går for å hente noe (kanskje er det potetgull, kanskje er det ei rifle for å bli kvitt deg). Uansett, du blir alene. Siden du misliker personen, må du gjøre noe bøll mens du har sjansen. I gamle dager dreide dette seg om å urinere i blomsterpottene, tørke seg i ræva med håndkleet på do eller bytte innholdet i tannpastatuben og hårgeleen. Selv om slike uskyldige sprell fortsatt er morsomme, har det skjedd nye ting innenfor jævelskap-industrien. Nå skal du lære et lite pek som vil drive den utsatte til vanvidd, og som (i motsetning til både blomsterpotten og håndkleet) ikke kan spores direkte tilbake til deg ved hjelp av DNA-tester og hulromssøk.

Din «venn» er ute av rommet, og det var på tide. Tiden er knapp, så løp bort til personens datamaskin. Finn noen viktige filer som betyr mye for innehaveren (gjerne selvprodusert materiale, siden det ikke så lett kan gjenskaffes) og velg Endre Navn (eller Rename eller Hÿÿllää pekkalainen, alt avhengig av språket på din Windows-versjon). Hvis ikke «Vis filendelse på kjente filtyper» er slått av (slik at det står .exe, .txt, .doc og lignende etter filnavnet), gjør det først.

triks099.gif
triks100.gif
STEG 2:
Bytt filendelse.
Du skal ikke endre navnet på selve fila, men snarere filendelsen. Hva det nå står etter punktumet, endre det til «lnk». Dette er kjennetegnet på Windows-snarveier, og hvorfor akkurat det er vårt kall vil du snart få se.

Når du trykker på Enter, dukker sannsynligvis en dialogboks opp som forteller deg at hvis du gjennomfører dette, kan fila bli ubrukelig. Vanligvis er dette bare oppspinn, men akkurat i vårt tilfelle skal Microsofts verste skremselspropaganda vise seg å være berettiget. Trykk Ja (Yes, Jüüllää) og nyt synet av din endrede fil. I eksemplet til høyre ser du at «.lnk» har forsvunnet på mystisk vis. Grunnen til det er at fila nettopp har blitt en Windows-snarvei (som riktignok ikke peker til en spesiell fil), og på de vises ingen filendelse. Samtidig har fila blitt ubrukelig, og det tilhørende programmet vil vanligvis nekte å åpne fila.

Nå er det bare å vente på at «vennen» din er ferdig med å bli banket opp av mora si, og kommer tilbake for å oppdaget ugjerningen (det er bare å ta på seg skylda med en gang og finne frem fila, man må jo få oppleve med egne øyne redselen, frykten og håpløsheten i øynene til offeret).

triks101.gif
UMULIG å endre tilbake.
De som ikke har prøvd dette før, vil kanskje påpeke at det bare jo er å skifte tilbake til den filendelsen det var tidligere. Vel, prøv dette. Velg «Endre navn» igjen og se hvor langt du kommer. Som bildet til høyre viser, er dette fånyttig. Du har sikkert prøvd å endre navnene på snarveier før (du er vel ikke av dem som har masse «Snarvei til ...» slengende over alt?), og det dukket ikke opp noe «.lnk» etterpå da, gjorde det vel? Heller ikke nå. Hvis man i desperat håp endrer snarvei-navnet i dette eksemplet til «The Warrior.exe» gjør ikke det noe fra eller til, da det egentlige filnavnet likevel vil være «The Warrior.exe.lnk».

For å faktisk få fila tilbake i sin vanlige form, må man på et eller annet vis få frem den virkelige filendelsen. Den eneste måten jeg kjenner til for å få til dette, er å gå i DOS, hvor man kan endre tilbake til det opprinnelige. Dette er for det første ikke særlig lettvint, og ikke mange kan det heller. Med andre ord vil nok «kameraten» din kollapse lenge før noen får fikset filen hans.

Du kommer til å elske uttrykket, jeg vet det. Uttrykket han har når han kan se fila si foran seg, men vet at han aldri mer får brukt den. Det er frustrerende så det holder. Mwahahahaha!

110103