Humoristiske artikler siden 2000
Spalter
Tips og triks
Irrasjonell oppførsel
Brev til firmaer
Miljøhjørnet
Anmeldelser
Fascinasjon
Øvrige tekster
Gamle bragder
Under lupen
Hybelens herre
Tegneserien
Spør Kryptor
Roteloftet
Bak siden
Om tragisk.com
Utdatert?
Kontakt oss
I sosiale medier
facebook-logo.png
twitter.png
youtube.png
tragisk.com for 5 år siden: Phooningens arvtagere

tips.gif

Tommys fotokurs

Hvordan ha det gøyalt med kamera

Tekst: Tommy
Publisert: 7. juni 2003

triks181.jpg «Hvem er Tommy?», tenker du. Ja, det gjør du. «Hva er hans egenskaper som menneske?» Vel, den fremste egenskapen min er kameraløshet. Jepp, jeg innrømmer det. Uten kamera av noen slag. Digitalt kamera? Ikke i dette huset, nei. Som 13/14-åring fikk jeg et vanlig kompaktkamera i bursdagsgave. Jeg tror jeg fikk brukt opp én film, utelukkende bestående av nærbilder av Donald-pocketer og vegger, før kameraet forsvant. Hvorfor tok jeg disse bildene, og ikke de vanlige «Her er jeg og hunden min og faenskap»-bildene? Det finnes én grunn (i tillegg til at jeg ikke har hund), og den er at min type bilder er så utrolig mye kulere.

Altså, hvem er det som bryr seg om hvordan søstra di ser ut? Du må jo bo med henne hele tiden uansett, så du vet jo godt hvor begredelig utseende hun har. Hvorfor ikke bruke ditt verktøy til å vise andre sider av verden, sider som folk ikke legger merke til? Har du virkelig studert en leketøysbamse i det siste? Nei, det var det jeg tenkte.

triks198.jpg Mannen i gata er ingen god fotograf. Altså, han er uteligger, og da tror jeg ikke han får testet fotograf-skillsene sine så veldig ofte (med mindre han og kompisene raner Elkjøp og dealeren ikke vil godta kamera som betaling). Du, for eksempel, har kanskje tatt noen bilder nå og da. Likevel er vi ingen mesterfotografer. Denne teksten er til deg som på tross av dette vil ha det litt gøy med kameraet.

Bildene du ser her er tatt med digitalkamera, og jeg anbefaler et slikt kamera hvis du skal følge eksemplene nedenfor. Moli vil kanskje ikke bli så glad når hun ser at du har brukt tusener av kroner på filmruller og fremkalling. Altså: Bruk digitalkamera eller ha masse penger (begge to er også bra). Jeg vil også legge til at ingen av bildene i eksemplene på noen måte er modifisert av oss eller andre haxx0rer. Bildene er tatt rett fra kameraet. WHAT U C IZ DA R33L TH1NG! PENIS ENLARGEMENT!


triks185.jpg       triks181.jpg       triks183.jpg       triks185.jpg  

Velkommen, velkommen, skal du være! Jeg har ikke så utrolig mye kunnskap om hvordan bilder bør tas, men det betyr ikke at jeg ikke kan ha det morsomt (dette gjelder for deg også). Vanskelige faguttrykk jeg har brukt, er vanligvis linker til en side hvor du kan finne forklaring på ordene. I eksemplene her vil jeg vise mange kule måter du kan ta bilder på. Ikke at jeg kommer på noen akkurat nå, men det gjør jeg sikkert snart. Der, ja.

EKSEMPEL 1: UTROLIG NÆRE NÆRBILDER MED UTROLIG MYE LYS

triks186.jpg Denne har vel alle utført en gang (selv om de fleste gir seg med det i 5-årsalderen). Ideen er å komme så tett som mulig innpå det du skal ta bilde av, og blitse ivei. Det er en fordel hvis du tar bilde av noe som gir gjenskinn, f.eks. hud eller et papir. En klassiker er å ta bilde av seg selv. Gjør da slik: Hold kameraet med en hånd, før kameraet heeelt oppi ansiktet, hold kameraet stødig og ta bildet. Et bra bilde bør være omtrent 50 % hvitt, og resten konturer. Til høyre ser du et nærbilde av min Donald Duck-dinosaur-plakat. Klarer du å se hvilke(n) dinosaur(er) som er avbildet, skal du faen meg få mye street cred (for det ser du nemlig ikke, og ikke får du noe street cred heller).

triks187.jpg Bildet til høyre er et klassisk eksempel på et nærbilde med en overflod av hvitt lys. Det er tatt på ca. tre centimeters avstand, kameraet holdt med begge hendene. Du må sannsynligvis vite at bildet er av et nesebor før du ser det. Et lite hint til den uinnvidde er mitt høyre øye, helt opp til venstre. Jeg går selvfølgelig ikke ut ifra at du skal få til et slikt mesterstykke på første forsøk, men det tar ikke lang tid før også du vil høste anerkjennelse. Husk grunnreglene: Jo nærmere, jo bedre, og jo mer lys, jo bedre. Husk bare at det skal gå an å skimte visse konturer. Et bilde bestående av kun hvitt lys vil ikke slå an. Ikke om det er Blenda-hvitt, engang.

triks188.jpg La oss si at du er litt kamerasky, og ikke vil bli tatt bilde av (ennå). Et alternativ er å ta bilde av et ark med tekst på. I dette eksemplet er teksten «Tommys fotokurs 2k+3», men du kan ta bilder av så mangt. Husk at teksten bare skal vises så vidt. Det bør være mengder av hvitt lys, for å legge til det kjente crapzor-fotograf-varemerket. Du skal være ganske flink for å se at det står noe på bildet til høyre, men du kan alltids mobbe vennene dine fordi de ikke ser det. Ha! Dumme venner!

triks189.jpg Hvis en kompis/venninne eier et digitalkamera, finnes det også ting du kan gjøre. Hvis du er på en fest/sammenkomst, og kameraeieren ikke legger merke til en kameraforsvinning, kan du gjøre dette: Skriv en skremmende og fryktinngytende beskjed på et ark, og ta bilde av beskjeden (følg gangen beskrevet ovenfor). Når ditt offer neste dag går igjennom bildene for å huske hva som skjedde, vil han/hun oppdage bildet og bli så skremt at han/hun donerer bort kameraet til deg. Oppdrag utført! Akkurat sånn er det! Hver gang! Tenk så mange kameraer du kan ende opp med til slutt! ... hvorfor ikke kameraløse jeg har gjort sånn selv? Vel, til høyre ser du, uten sammenheng, for øvrig, min Larson-kalender sett på skrå ovenfra.

EKSEMPEL 2: NÆRBILDER UTEN UTROLIG MYE LYS

triks190.jpg Etter å ha tatt et par hundre (tusen) nærbilder med blitsen på maks, begynner du kanskje å gå lei. Frykt ikke! Det finnes mange andre bildetyper du kan ta, og dette avsnittet vil ta for seg det neste trinnet på stigen mot fotografhimmelen: Nærbilder hvor du faktisk ser hva som er avbildet. Til høyre er lysrørene på lampa mi avbildet. For å unngå et nytt bilde med overflod av hvitt lys, still inn kameraet på automatisk lysinstilling. Da vil kameraet automatisk haxx0re seg selv, og du trenger ikke bry deg om mye annet enn å ta bilde av det du skal ta bilde av. Om dette er mulig spørs riktignok på ditt respektive kamera, men åååh, herregud, hva er det med å ikke ha samme kamera som vi bruker, da?

triks191.jpg Etter å ha tatt bilder av ting i rommet/huset ditt, kan du prøve deg denne nye utfordringen. Poenget i bilder som det til høyre er å ta bilde av noe, men egentlig ta bilde av noe annet. Genialt! Hvis du ser nøye etter, vil du oppdage øynene mine øverst i bildekanten. Målet ditt når du tar slike bilder er å få folk til å tenke «Hva faen er dette, da? Altså, kaeea? Nei, men seriøst, kaeea? Hmm, hmm ... aha! Fy faen, fotografen er helt sinnsvakt kul, esse!» ... og du er ett skritt nærmere ukens fotografi i Magasinet.

EKSEMPEL 3: LANGT BORTE - VELDIG NÆRE-OPPLEGG

triks193.jpg Din odyssé mot fotografiens paradis går så det ljomer etter! Sannelig er vi ikke kommet til det tredje eksemplet, og ting blir allerede mer komplisert. Denne gangen tar vi for oss bilder som har to fotoobjekter, ett nære og ett langt borte. Dette for å legge ekstra dybde i bildet ditt, og få folk til å tro at det er en dypere mening med det. Ha! Der tar de så grundig feil! Du har absolutt ingen gjemte beskjeder eller dypere meninger i bildene dine. Hvem har det? Folk som tror de er noe. Du, på en annen side, vet at du er noe. Det er derfor du tar bilder som det til høyre. I forgrunnen ser du handa mi, i bakgrunnen ansiktet. Lyset på handa mi kommer ikke ekslusivt fra kamerablitsen, men også fra lampa like bak kameraet. Når bildet blir tatt, henger kameraet på den lille tretingen som stikker ut fra veggen for å få lampa bort fra veggen. Genialt. Synd for deg at du ikke skjønte min eminente forklaring, ellers kunne du kanskje ha greid å kopiere meg.

triks192.jpg Du trenger riktignok ikke begrense deg til bare ett objekt i hver grunn (for- og bak-). I bildet til høyre har fotografen (les: meg (Meg, folkens! MEG! MEG!)) tatt bilde av et CD-stativ, og i bakgrunnen har han plassert en høyttaler (stående på en godteri-boks), en volumkontroll, en musematte, en mus og deler av en skjerm på strategiske steder. Ser du de utrolige linjene mellom objektene? Ser du hvordan fotografen har latt musematta være «tenkeren» i bildet, den som påvirker alt rundt seg? Kanskje ikke, men vi kan jo late som. Hihi.

EKSEMPEL 4: BILDER AV DEG SELV I UTFORDRENDE POSISJONER

triks194.jpg Nå, din lille gris. Trodde at du skulle lære deg å ta nasty pr0nbilder av deg selv? Nei, det får du finne ut selv. Eller eventuelt vente til vi kommer med en slik guide. Dette avsnittet tar derimot for seg hvordan du kan ta noe så kjedelig som et bilde av deg selv og gjøre det til et interessant og berikende bilde. «Hvordan?», tenker du. Ta det med ro! Alt til sin tid. Og den tiden er ... nå! Nøkkelen til å ta kule bilder av seg selv er å ta dem fra merkelige posisjoner. Til høyre ser du et veldig bra bilde av ryggen og bakhodet mitt, pluss deler av armene mine. I tillegg har du et glimrende skue av taket. Alt du kunne ønske deg fra et bilde.

triks195.jpgtriks196.jpg Siden det ikke er så sinnsvakt mye å si om disse bildene, har jeg valgt å inkludere to bilder på en og samme bildeplass. Dette er kanskje opprivende for deg, men du må nok bare stålsette deg, fordi disse to bildene er her, og de skal ikke dra noen steder! Hahahaa! En viktig ting å få med seg når du tar bilder av deg selv er å huske å faktisk få deg selv med på bildet. Litt tak i et bilde har aldri skadet noen, men du oppfyller ikke de strenge kravene et selvportrett har ved å ta et bilde av bare tak. Prøv å få med minst 50 % deg. Et bilde av deg selv i utfordrende posisjoner bør for øvrig helst ta med en hånd, slik at stillingen din ikke virker unaturlig.

EKSEMPEL 5: FORSKJELLIGE FARGEINNSTILLINGER

triks197.jpg Husk at et bilde kan være mange typer bilder, og ikke bare én type. Ta for eksempel bildet til høyre. Her har vi et utmerket eksempel på hvordan «Bilder av deg selv i utfordrende posisjoner» og «forskjellige fargeinnstillinger» kan blandes for å få et knallresultat. En hybrid, en mutant, men sykt bra! Det tar ikke lang tid å forstå hva «forskjellige fargeinnstillinger» dreier seg om. Hvis det gjør det, kan det hende du er jævlig dum. De fleste digitale kamera har fargeinnstillinger. For hvert kamera er det forskjellige måter å stille inn på, men poenget er å ta bilder med forskjellige innstillinger, så gjør som jeg og trykk vilt. Det var jo ikke mitt kamera heller. *miste det i bakken*

triks199.jpgtriks200.jpg Til høyre har du flere eksempler på variert bruk av forskjellige fargeinnstillinger. Den første som nevner at samtlige illustrasjonsbilder i dette eksemplet er blå, blir haxx0ra så utrolig mye at han ikke engang forstår det selv.

EKSEMPEL 6: BEVEGELSE

triks201.jpg Er det noe som er kult, så er det bevegelse på et bilde. Det er ingen bevegelse, men det er bevegelse bildet. Aha! Genialt! Det er to alternativer når det gjelder bevegelse, den ene er lett, men den andre er mer haxx0r-aktig. Det første alternativet er å sette eksponeringstiden opp og ta bilder. Kult? Jo, bildene blir kule, men det betyr ikke at måten er kul. Den andre er mye kulere. Du skrur av blitsen, og forflytter deg til en plass med lite lys. Når du da tar bilder, vil du få lang eksponeringstid uten å manuelt skru på det. Fy faen, mer haxx0r går det nesten ikke an å bli.

triks184.jpgtriks202.jpg Det finnes flere ting du kan ta bilder av. Noen er ikke å anbefale (vifting med hendene). Noen er veldig kule. Ta for eksempel hoderisting. Hoderisting er, selv om det kan føre til hodepine, veldig kult fanget på film eller på dataopplegg. Poenget er at hodet befinner seg på omtrent samme plass under hele eksponeringstiden, og derfor blir bildet ... kult.

EKSEMPEL 7: SPEIL/SPEIL-LIGNENDE EFFEKTER

triks203.jpgtriks205.jpg Ja, det er jo ganske morsomt å ta bilder av deg selv. Derfor har vi enda en kategori dedisert til denne herlige selvopphøyelsen. Hvis du er lei av å ta bilder av deg selv i utfordrende posisjoner, kan bilder tatt ved hjelp av speil eller speil-lignende ting være tingen. Hvis du har et par hjerneceller (og kan å bruke dem (aha!)), vil du raskt skjønne at du ikke skal bruke blits. Du kan selvfølgelig bruke blits, men da får du ikke med hele deg, og her skal vi jo få med deg i all din prakt (feiten).

triks196.jpg Trikset er å holde kameraet i ro, og forsøke å ta bilde av deg selv, og ikke veggen eller taket. Likevel, er ikke to deg bedre enn én deg? Smith synes i hvert fall det. Og Smith. Og Smith. Smith, Smith, Smith. Tilbake til saken: Bilder av deg selv, helst bilder av deg selv, x2. Gjør da slik: Trykk ansiktet mot speilet. Se inn i kameraet i speilet, lat som du er kul og ta bildet. Uten blits, for faen! Hvis alt går bra (og det må det jo gjøre, etter denne utrolige forklaringen), bør du ha et bilde av deg selv. x2. Mn! Det går sikkert bra!

Så til speil-lignende effekter. Det er ikke så mye å si om dem. Ta bilder uten blits på kuleformede, blanke objekter, prøv å få med deg selv, og ta kule bilder. Slik:

triks206.jpg1p.giftriks207.jpg
1p.gif
triks208.jpg1p.giftriks209.jpg  

Etter å ha lest denne teksten, håper jeg at du føler deg inspirert og kreativ. Føl lysten til å ta uvanlige bilder! Ikke vær som moradi, som tar bilder av folk med bunader i konfirmasjoner og dritt. Ta heller bilder av kule ting, fra uvanlige vinkler. Hvem vet? Kanskje du en dag vil være i stand til å ta bilder som disse:

triks210.jpgtriks211.jpgtriks212.jpgtriks213.jpgtriks214.jpg

070603