Humoristiske artikler siden 2000
Spalter
Tips og triks
Irrasjonell oppførsel
Brev til firmaer
Miljøhjørnet
Anmeldelser
Fascinasjon
Øvrige tekster
Gamle bragder
Under lupen
Hybelens herre
Tegneserien
Spør Kryptor
Roteloftet
Bak siden
Om tragisk.com
Utdatert?
Kontakt oss
I sosiale medier
facebook-logo.png
twitter.png
youtube.png
tragisk.com for 5 år siden: Phooningens arvtagere

tips.gif

triks267.jpg

Trikset med å drepe insekter

Tekst: Thomas
Publisert: 6. september 2004

Tilfeldig sitat God in His wisdom made the fly
and then forgot to tell us why.
Tilfeldig sitat
Ogden Nash, The Fly

Insekter har i alle år til en viss grad plaget menneskene. I ulike former prøver insektene å invadere våre hjem, skape plager og ødelegge hyggelige sommernetter. Denne guiden er tilegnet dere der ute som er villige til å ty til alle midler for å bli kvitt jævlene!

Del En: Mygg [Aedes Punctor, Culicidae, Aedes Communis]

triks268.jpg
MYGG: De som gjorde det mulig å gjenskape dinosaurer.
Denne blodsugende, pestbefengte, skrale skapningen er kilde til umenneskelige menneskelige plager. Stikkene fører til lett kløe på bittstedet, og de har en tendens til å møte i flertall når de først kommer.

Myggen er å finne utendørs. Den bruker i hovedsak lukt for å finne potensielle ofre, og den er ikke nådig. Hunnmyggen er den eneste som suger blod, og får den sitte i ro, kan den suge til seg en betydelig mengde. Den foretrekker mennesker grunnet den tynne huden i nakken og på armene. Den finner et egnet sted, setter seg til og sonderer etter blodårer. Når brodden er satt kan den sitte der i flere minutter og suge. Når nok blod er inntatt, forlater den det blødende såret og svimler avgårde for å legge egg så den kan produsere tonnevis av nye skapninger hvis eneste mål i livet er å kopiere morens bragder.

Myggen velger sitt offer ut fra tre kriterier:
  Firkant Åndedrett
  Firkant Kroppslukt
  Firkant Farge

Blått er myggens favorittfarge. Hvite klær virker frastøtende. Du kan ellers hindre myggen fra å lukte ånden din ved å tygge hvitløk eller gressløk. Dessverre holder dette mer enn bare myggen på avstand. Kroppslukten kamufleres med å bruke rene klær, eller gni inn klærne med blad av pors eller finnmarkspors. Ved å varme never over bål eller lignende, pipler neveroljen frem. Denne er effektiv mot myggen. Den er dog ikke så effektiv som moderne myggmidler.

triks269.jpg
MYGGMIDLER: Bli kvitt de forbannede plageåndene!

Moderne myggmidler

MYGGSPRAY:
Myggsprayen er mest effektiv hvis du befinner deg innendørs. Da kan du sperre faenskapen inne, for så å effektivt ta livet av dem alle der inne. Dog effektiv som punktgift på enkeltindivider.

MYGGOLJER:
Det finnes tre typer myggolje på markedet: Type én er den vi bruker til å smøre på huden. Denne dreper ikke myggen, men sørger for å holde den unna. Type to er for impregnering av klær. Fascinerende, men farlig, å bruke på huden. Type tre brukes for å lokke myggen vekk fra deg selv ved å smøre den på et tre, venn eller lignende. Innebærer en viss fare hvis du smører den på deg selv, siden myggens bitt kan virke bedøvende på nervesystemet ved ekstremt mange bitt. Velfungerende som practical joke på mindre gode venner, men pass på. Folk har havnet på sykehus, og der er det skumle folk som lager maten din.

triks270.jpg
MYGGLYS: Juks og fanteri.
MYGGSPIRAL/MYGGLYS:
Ikke så effektivt som folk tror. Myggspiralen har liten eller ingen effekt dersom en svak bris bærer med seg røyken. Det samme gjelder mygglys og lignende. Fungerer best som stemningsskaper og psykisk støtte for mygghatere, for det funker faen meg ikke. Åtseleterne trives på mygglyset!

ELEKTRISKE DIPPEDUTTER:
På markedet får du to typer: De som avgir lukt eller lys, og de som faktisk dreper pesten. Styr unna de som avgir lukt og lys, siden de har liten til ingen effekt. Myggkverkeren derimot, er effektiv grunnet virkestoffet alfa-supermetrin som dreper like effektivt som napalm under vietnamkrigen. Det er dog ekstremt underholdende å se og høre gnistringen idet myggens lave intellekt driver den inn i knertemaskinen.

NÅR ULYKKEN FØRST ER UTE:
Blir du først stukket, finnes det melk og annen drit for dette også. Lokalbedøvende salver fungerer. Og for all del ikke finn på å klø, siden dette forverrer irritasjonen.

Konklusjon

Myggen er et lite helvetesyngel, som på grunn av sitt boltreareal er vanskelig å få fatt i. Man kan i beste fall satse på å prøve å holde dem på avstand.

Del To: Fluer [Diptera]

triks271.jpg
Fluen trives innendørs og kommer i mange varianter. Husfluen er den vanligste, men andre og større typer kan forekomme. Fluen finner kilder til karbohydrater og fuktighet og legger egg der. Det er derfor viktig å pakke inn mat som ligger ute sommerstid (selv om de fleste av oss kanskje er smarte nok til å investere i kjøleskap, fremfor å oppbevare maten vår utendørs). Lyden er det mest plagsomme med disse flerøyde beistene, og manglende nattesøvn fører til drastiske tiltak!

FLUESMEKKEREN:

triks272.jpg
Lad våpen! Det viktigste våpenet mot de bevingede monstrene er fluesmekkeren. Den krever list, reaksjonevne og nøyaktighet for å kunne opereres med suksess, så tilbring gjerne sene kvelder til trening. Et minus er selvfølgelig at du må se flua og den bør sette seg ned for å øke muligheten for et effektivt drap. Følelsen er ubeskrivelig idet du regelrett knuser en flue mot et flatt, hardt underlag.

Hold drapsinstrumentet rent til enhver tid. Dette er for å sikre den rette strømmen av luft gjennom hullene i smekkeren. Ikke er det apetittelig heller, når likrestene slynges i stor fart mot frokosten din idet nådestøtet settes inn.

FLUESPRAY:
Effektiv hvis dritteterne har invadert hjemmet ditt. Brukes rom for rom, og deretter evakueres rommet for å unngå uheldige effekter fra unødig inhalering av stoffet. Sprayen hindrer lufttilførselen hos fluene og dreper dem på kort tid. Observasjoner fra utsiden (Gjennom vindu) er en behagelig måte å tilbringe dødtiden på. Personlig holder jeg drapslogg for å øke den morbide nytelsen jeg får av å drepe mindreverdige skapninger.

Konklusjon

Fluen skaper ikke mer ubehag enn lyd og at den alltid svermer rundt deg. Det gjør jo faktisk litt godt når den masserende tripper over bar hud. Dette gjør den til en ikke fullt så grusom fiende, men det betyr for all del ikke at den ikke fortjener å bli tatt av dage. Sportsfølelsen er definitivt til stede hver gang jeg legger an for et nytt snikmordangrep.

Del Tre: Veps [Apocrita]

triks273.jpg
Vepsen er et bolbyggende utyske som trives der det finnes hulrom å lage bol i. Takmøner og i garasjer er yndede boområder. Mest aktiv om sommeren. Vepsedronningen begynner på bolet om våren, fostrer opp hundrevis av arbeidsveps som bygger bol, hamstrer mat og sørger for å plage mennesker til det ytterste. Alle vepsene dør om høsten og kun dronningen overlever. Neste år begynner prosessen på nytt. Vepsen har et kraftig stikk som i enkelte tilfeller kan føre til en allergisk reaksjon. Vepsen opptrer også i svermer som hos enkelte arter er kjent for å ta livet av mennesker (Til opplysning er biene ikke med her fordi de ikke lever vilt i størstedelen av landet).

Første regel ved effektiv avlivning av veps er å unngå å drepe en i nærheten av bolet. Gjør du dette er sjansen stor for at du hisser på deg resten av slekta. Vepsen ser varme, og spesielt karbondioksiden som du puster ut. Den kan også merke hjerterytmen din, så blir du redd, blir vepsen dertil mer aggressiv. Artig logikk, som beviser vepsens illsinte natur.

NB! Vespen kan stikke etter den er død, så fingrene av fatet selv etter avliving!

VEPSESPRAY:

triks274.jpg
Se hva jeg fant: Wasp Nest Destroyer! Der har vi et produkt med tøft navn!

Nå vel. For å ta livet av skrekk-krypene, må du finne bolet. Det er ikke vanskelig å finne, siden det er der vepsen henger. Vent til sent på kvelden, da er det ro i bolet, og sjansen for å drepe alle er større. Spray mot inngangen av bolet og nyt panikken idet flere og flere faller døde om! Husk å pakk deg godt inn i klær, bruk hansker og beskytt så mye av kroppen som mulig. Eventuelle overlevende vil gjøre tapre forsøk på å drepe fienden (deg), og det er med en lavstemt, ond latter du står der usårbar og bevitner ættens sikre død. Slekt følger slekters gang? Ha! Ja, kanskje frem til jeg kommer og ødelegger moroa.

En annen utprøvd metode er å bruke en støvsuger. Sett munningen mot inngangen til vepsebolet, skru på støvsugeren og sug inn de ondskapsfulle kreaturene. Spray så en god dose vepsespray inn etter ekstraheringen er fullført. Ikke glem å spraye litt i selve bolet også da, i tilfelle noen har kloret seg fast der inne (Dronningen, som oftest).

Konklusjon

Lar du den være i fred, plager den deg som oftest ikke. Men å ta livet av den, det skal vi! Lett å utslette, men det krever litt forberedelse og bruk av diverse midler som koster penger. Likevel verdt alt strevet når en ser alle vepsene falle livløse til jorden. Vidunderlig!

Del Fire: Maur [Camponotus ligniperda]

triks275.jpg
MAUR: Også innendørs, da.
Du tror kanskje maur er snille, fredelige skapninger som lar deg være i fred, men der tar du feil. Maur er motbydelige skapninger som eter det meste. Du kan være sikker på at om du skulle falle død om nær en maurtue, er du i mindre deler før uken er omme. Bor du i nærheten av skogsterreng er det nesten hundre prosent sikkert at du har maur i nærheten. Mauren trives i terreng med store mengder sol. Den er også kjent for å leve i fuktig trevirke, og kan derfor sørge for at huset du bor i raser sammen om det er bygd av tre. Selvfølgelig vil vi bli kvitt dem!

Har du maur i fundamentet på huset, er det viktig at profesjonell hjelp blir tilkalt med øyeblikkelig virkning. Du kan ringe BOSS Skadedyrkontroll på telefon 800 34 500.

Finner du en tue og har mer lyst til å se dem vri seg, er det flere midler som kan tas i bruk. Begynn forresten samtlige metoder med å tisse på maurtuen, da det hele blir langt festligere av å iltre dem opp litt først. Samt at du får gjort ditt fornødne i samme slengen.

MAURMIDDEL:
Maurmiddelet strøs i og i nærheten av maurens oppholdssted. Dette fører til en sikker død, og på en god dag kan flere hundretusener av maur dø, rett foran øynene dine!

triks277.jpg
MAURTUEN: Oppsøker de huset ditt, oppsøker du deres.
ALTERNATIVE METODER:
En annen metode er å blande store mengder bensin og diesel. Bensinen for dens lettantennelighet, dieselen for at det skal brenne lenge! Om du ikke har fattet denne er det lite håp for deg, men jeg forklarer likevel:

Hell store kvanta bensin/dieselblanding på den utvalgte maurtue. La dette trekke godt ned i tua for å trekke ned i jorda. Maurtuene kan gå så langt som tre meter under jorden. Tenn så på og vær vitne til massemord i liten skala. Prosessen kan gjentas ved underholdningbehov ved en senere anledning, for det er så godt som umulig å avlive samtlige, og du kan bite deg i ræva på at om det så bare er to maur igjen, så bygger de opp en ny maurtue bare de får nok tid på seg. Jadda, maur er dyreverdenens svar på Amish-folket.

Konklusjon

Maur er ikke lette å bli kvitt på grunn av det massive antallet de møter opp i. Derfor er det best å søke profesjonell hjelp hvis du er fysisk plaget av dem. Som helgeunderholdning er det derimot et ypperlig alternativ eller supplement til TV og film å ta hånd om dem selv. For all del husk skogbrannfaren, i tilfelle du skulle finne på å bli myk i skallen, eller såpass hard at du øyner muligheten til å kunne avlive flere kolonier av flere arter over et større område med minimalt arbeid.

NB! Brannstifting er, som alt annet gøy, ikke lov.

Del Fem: Øvrige

triks276.jpg
KLEGG: Er utrivelige og biter på pur faen.
KLEGG, BLINDING, F16, FLEKKFLUE: (Chrysopa)
Kleggen er en ekkel liten blodsugende skapning som vi har stor grunn til å hate. Hvor myggen i det minste suger blod med noble morshensikter, biter kleggen mest uprovosert og bare på pur faen. For å kunne suge blod, bruker den munnstykket sitt til å skjære et lite hull i huden, noe som skaper en lokal irritasjon som ofte fører til røde områder rundt bittstedet. Trives i fuktige omgivelser i nærheten av ferskvann. Setter seg ofte ned for å fortære menneskeblod rett etter du er ferdig med å hygge deg i det varme vannet. Enkleste måte å ta den på er da å slå. Hardt! Fullfør gjerne verket med et velrettet slag mot det ynkelige insektet. Ikke gi deg før det bare ligger biter igjen av den spredt over hele overarmen din. Se den så dypt inn i de farvesprakende øynene idet livet sakte ebber ut.

KAKERLAKKER: (Blattodea)
Kakerlakker er i mindre grad et problem i Norge. Siden det er et tropisk insekt, er det som oftest den tyske varianten som lever her til lands. Ved massiv kakerlakkinfestering er beste å ringe etter profesjonelle, men før du går så langt kan du jo alltids more deg med å trå ihjel de du finner med en hard skosåle! Festlig!

Epilog

Her ender mitt forsøk på å gi en innsikt i min hverdagslige drapsorgie. Jeg håper den kan være til nytte for dere som hittil ikke har vært fullt så innvidde i insektmord som oss andre.

060904